Minilex - Lakipuhelin

Tuomio kiihottamisesta kansanryhmää vastaan - Korkein oikeus ei myöntänyt valituslupaa

Helsingin kaupunginvaltuustossa Perussuomalaisten varavaltuutettuna toiminut Olli Sademies kirjoitti rasistisia julkaisuja vuonna 2015 Facebookiin.

Tapaus oli edennyt käräjäoikeudesta hovioikeuteen. Molemmissa oikeusasteissa Sademies tuomittiin kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Tuomio sai päätöksensä ja lainvoiman, kun korkein oikeus päätti, että se ei myönnä asiassa valituslupaa. Tapaus eteni suhteellisen nopeasti, sillä hovioikeuden tuomio annettiin joulukuussa 2017, jonka jälkeen huhtikuussa 2018 korkein oikeus oli jo antanut päätöksensä valitusluvan hylkäämisestä.

Sademies joutui ongelmiin tästä rikoksesta vuonna 2015, jolloin Perussuomalaisten puoluehallitus erotti hänet rasististen kirjoitusten vuoksi, ja vuonna 2016 hänet erotettiin myös valtuustoryhmästä.

Tuomiona hovioikeus määräsi Sademiehelle 50 päiväsakkoa rangaistukseksi.

Sademiehen kirjoitukset olivat erityisen loukkaavia ja ihmisarvoa alentavia. Ensimmäisessä kirjoituksessaan hän kehotti pakkosterilisoimaan afrikkalaiset miehet lisääntymisen hillitsemiseksi. Toisessa kirjoituksessaan hän kehotti torjumaan muslimien hyökkäykset ruiskuttamalla heidän päälleen sianverta sisältävää sprayta. Kolmannessa ja viimeisessä kirjoituksessaan hän ehdotti sadan turvapaikanhakijan karkottamista jokaista maahantulijan tekemää raiskausta kohden. Hän myös puhui turvapaikanhakijoista elukoina. Sademies määrättiin poistamaan nämä kirjoitukset.

Sademies kiisti syyllistyneensä rikokseen, ja väitti, että kiihottamispykälä on perustuslain vastainen. Sademies katsoi, että hän toimi sananvapautensa nojalla. 

Perusoikeudet kuitenkin määrittävät, että ketään ei saa syrjiä, oli sitten kyse henkilön rodusta, etnisestä taustasta tai uskonnosta. Sademies rikkoi selkeästi näitä ihmisarvoa koskevia perusoikeuksia, minkä vuoksi sananvapaudellakin tulee olla rajansa.

[chatbot]