Minilex - Lakipuhelin

Suomelle muistutuksia puutteista EU-direktiivien täytäntöönpanossa

Euroopan komissio on antanut Suomelle muistutuksia 2.7.2020 julkaistussa päätöksessä. Muistutukset koskevat kolmen eri direktiivin puutteellista täytäntöönpanoa.

Komissio julkisti 2.7.2020 kuukausittaiset päätöksensä EU:n lainsäädännön rikkomista koskevissa rikkomusmenettelyissä, jossa Suomelle annettiin kolme muistutusta EU:n lainsäädännön noudattamisesta. Puutteet direktiivien täytäntöönpanossa koskevat huumausaineiden määritelmiä laittoman huumausainekaupan torjunnassa sekä säteilyturvaa ja vaarallisista aineista aiheutuvien suuronnettomuuksien ehkäisemistä koskevia sääntöjä.

Ensimmäisessä Suomea koskevassa asiassa komissio on huomauttanut siitä, että Suomi ei ole ilmoittanut komissiolle kansallisista toimenpiteistä direktiivin (EU) 2017/2103 saattamiseksi kokonaisuudessaan osaksi kansallista lainsäädäntöään, ja päättänyt lähettää Suomelle asiasta perustellun lausunnon. 

Direktiivin tarkoituksena on lisätä uusia psykoaktiivisia aineita EU:n lainsäädäntöön sisältyvään huumausaineen määritelmään. Direktiivillä pyritään myös torjumaan laitonta huumausainekauppaa ja rajoittamaan laittomien huumausaineiden torjuntaa ja käyttöä koko Union laajuisesti. Direktiivi olisi tullut saattaa osaksi kansallista lainsäädäntöä viimeistään 23.11.2018. Ennen 2.7.2020 annettua perusteltua lausuntoa komissio on lähettänyt Suomelle virallisen ilmoituksen tammikuussa 2019. 

Toisen huomautuksen Suomi on saanut liittyen turvallisuutta koskeviin perusnormeihin eli EU:n säteilysuojelusääntöihin.

Komission lähettämässä perustellussa lausunnossa Suomea kehotetaan saattamaan tarkistettu säteilyturvallisuusdirektiivi eli neuvoston direktiivi 2013/59/Euratom kaikilta osin osaksi kansallista lainsäädäntöään. Direktiivi olisi tullut saattaa kansallisesti voimaan viimeistään 6.2.2018. Komission näkemyksen mukaan Suomi ei ole saattanut direktiiviä osaksi kansallista lainsäädäntöä kaikilta osin.

Direktiivin avulla EU:n säteilysuojalainsäädäntöä on pyritty nykyaikaistamaan ja kokoamaan se yhteen säädökseen. Sillä vahvistetaan turvallisuutta koskevat perusnormit, joiden tarkoituksena on suojella suurta yleisöä, työntekijöitä ja potilaita ionisoivasta säteilystä aiheutuvilta vaaroilta. Direktiivi sisältää myös säännökset, jotka koskevat varautumista säteilyvaaratilanteeseen ja toimintaa säteilyvaaratilanteessa, joita on tiukennettu Fukushiman ydinonnettomuuden jälkeen.

Kolmas asia koskee vaarallisista aineista aiheutuvien suuronnettomuusvaarojen torjunnasta annettua direktiiviä 2012/18/EU eli ns. Seveso III -direktiiviä. Komissio kehottaa Suomea saattamaan kansallisen lainsäädäntönsä vastaamaan tätä direktiiviä.

Direktiiviä sovelletaan yli 12 000 teollisuuslaitokseen Euroopan unionin alueella. Direktiivillä vahvistetaan säännöt, joiden tarkoituksena on torjua teollisuuden aiheuttamia suuronnettomuuksia ja minimoida niiden haitalliset vaikutukset ihmisten terveyteen ja ympäristöön. Direktiiviä sovelletaan esimerkiksi kemian ja petrokemian teollisuudessa, polttoaineen tukkumyynnissä ja varastoinnissa. Erilaisia turvallisuusjärjestelmiä on tarkoitus soveltaa sen mukaan, mikä on vaarallisten aineiden määrä, ja suuria määriä käsitteleviin laitoksiin sovelletaan muita tiukempia oikeudellisia vaatimuksia.

Suomi on pannut direktiivit täytäntöön puutteellisesti laitoksen turvallisuusselvityksen sisältöä ja toimitusajankohtaa, laitosten tarkastusten perustana olevia tietoja ja valtioista riippumattomien järjestöjen oikeutta saada kyseisiä tuotantolaitoksia ja käytettyjä vaarallisia aineita koskevia tietoja koskevien vaatimusten osalta.

Koronapandemian myötä Suomella on tavallisen kahden kuukauden sijasta nyt kolme kuukautta aikaa vastata komissiolle. 

Kahden ensimmäisen muistutuksen osalta Suomen tulee ilmoittaa komissiolle niistä toimenpiteistä, joita on toteutettu uusien sääntöjen täytäntöön panemiseksi kaikilta osin. Tämän jälkeen komissio voi päättää nostaa Suomea vastaan kanteen EU:n tuomioistuimessa. 

Kolmannen muistutuksen osalta Suomella on kolme kuukautta aikaa korjata tilanne. Mikäli tilannetta ei tänä aikana ole korjattu, komissio voi päättää lähettää Suomelle perustellun lausunnon EU-lainsäädännön puutteellisesta noudattamisesta.

[chatbot]