Minilex - Lakipuhelin

Sananvapaus sosiaalisessa mediassa

Sananvapaus ei oikeuta mitä tahansa

Sananvapaus tarkoittaa, että jokaisella on oikeus ilmaista, julkistaa ja vastaanottaa tietoja, mielipiteitä ja muita viestejä kenenkään ennakolta estämättä. Sananvapauden turvin ei saa kuitenkaan sanoa mitä tahansa. 

Helsingin nettipoliisin mukaan viharikoksia on aina ollut, mutta ne näkyvät nyt entistä enemmän internetissä ja sosiaalisessa mediassa. Viharikokset ilmenevät melko selvästi netissä. Kaikki eivät miellä, että viharikos on esimerkiksi se, että pahoinpitely tehdään rasistisella motiivilla. Nettipoliisin päätyö on sosiaalinen media, kuten Facebook ja siihen liittyvät rikokset. Myös viittomakielellä on julkaistu videoita, jotka voidaan tulkita vihapuheeksi.

Oikeusministeriön julkaiseman selvityksen mukaan vähemmistöryhmiin kohdistuvaa vihapuhetta ja häirintää esiintyy niin julkisilla paikoilla kuin internetissä. Selvityksessä vähemmistöryhmiksi luetaan muun muassa maahanmuuttajat, vammaiset, romanit ja saamelaiset. Selvityksen perusteella vihapuhe heikentää näiden ryhmien jäsenten turvallisuudentunnetta.

Mitä on vihapuhe?

Vihapuhetta on kaikki ilmaisun muodot, jotka levittävät, yllyttävät, edistävät tai oikeuttavat suvaitsemattomuuteen perustuvaa vihaa. Vihapuhe voi liittyä esimerkiksi ihonväriin, kansalliseen tai etniseen alkuperään, uskontoon tai vakaumukseen, seksuaaliseen suuntautumiseen tai vammaisuuteen.

Va­paa kes­kus­te­lu so­si­aa­li­ses­sa me­di­as­sa on ym­pä­ri län­si­maa­il­man ko­et­tu uh­ka­na, kos­ka sen väi­te­tään mah­dol­lis­ta­van vi­ha­pu­heen le­vi­ä­mi­sen. Vihapuhe loukkaa syvästi toisen ihmisarvoa. Vihapuhe lietsoo ja saattaa mahdollisesti johtaa muuhunkin syrjivään toimintaan ja kaventaa myös helposti muiden ihmisten sanavapautta.

Sananvapaus on kuitenkin yksi yhteiskunnamme keskeisimmistä perusoikeuksista. Osa vihapuheesta onkin sananvapauden suojaamaa, vaikkakin sävyltään vihaista ja jopa asiatonta. Kaikkeen vihapuheeseen ei siis voi oikeudellisesti puuttua. Niin sanottua vihaista puhetta on esimerkiksi poliittisiin päätöksiin kohdistuva asiaton kielenkäyttö, joka ei kuitenkaan yksilöi ihmisiä kohteekseen eikä loukkaa muiden ihmisten oikeuksia. Maahanmuuttoa koskeva puhe muuttuu vihapuheeksi, kun puhe henkilöityy yksilöihin tai tiettyihin ryhmiin halventavalla tavalla. Esimerkiksi taloudellisista vaikutuksista, poliittisesta päätöksenteosta tai viranomaisten toiminnasta voi kuitenkin keskustella hyvinkin kärkevästi.

Keskustelufoorumit, sosiaalisen median palvelut ja muut viestintäkanavat tarjoavat usein omat keinonsa vihapuheen ilmiantamiseen. Sosiaalisen median palveluilla on usein kielletyille viesteille omat yhteisönormit, jotka eivät ole täysin samat kuin kunkin maan lainsäädännössä.

Rangaistava vihapuhe

Rangaistava vihapuhe on viestintää, joka täyttää rikoksen tunnusmerkit. Yleisiä rikosnimikkeitä rangaistavalle vihapuheelle ovat kiihottaminen kansanryhmää vastaan, kunnianloukkaus, yksityiselämää loukkaavan tiedon levittäminen sekä uskonrauhan rikkominen.

Epäiltäessä rangaistavaa vihapuhetta joukkotiedotusvälinettä käyttäen syyteoikeus on asianomistajan lisäksi valtakunnansyyttäjällä. Poliisi suorittaa asiassa esitutkinnan asianomistajan vaatiessa rangaistusta tai valtakunnansyyttäjän määräyksellä.

[chatbot]