Suomen kuvalehden tuoreessa artikkelissa on nostettu esille mielenkiintoinen huomio Suomen rikoslaista. Artikkelissa viitataan laissa olevalla porsaanreiällä rattijuopumusrikosta koskevaan säännökseen, jota on avattu seuraavassa.
Rikoslaissa kielletään huumeiden vaikutuksen alaisena ajaminen sen 23 luvun 3 §:n 2 momentissa: ”Rattijuopumuksesta tuomitaan myös se, joka kuljettaa moottorikäyttöistä ajoneuvoa tai raitiovaunua käytettyään huumausainetta niin, että hänen veressään on ajon aikana tai sen jälkeen käytetyn huumausaineen vaikuttavaa ainetta tai sen aineenvaihduntatuotetta.” Kyseinen momentti sisältää kuitenkin myös varauman: ”Tämän momentin säännöstä ei kuitenkaan sovelleta, jos mainittu aine tai aineenvaihduntatuote on peräisin lääkevalmisteesta, jota kuljettajalla on ollut oikeus käyttää.”
Tämä siis tarkoittaa, että huumausaineen vaikutuksen alaisena ajanut kuski voi olla rikosoikeudellisesta vastuusta vapaa, jos hänellä on kyseisestä aineesta lääkärin kirjoittama resepti. Esimerkkinä tästä on opioidi buprenorfiini, joka tunnetaan paremmin nimellä Subutex. Kyseisen aineen laillinen käyttötarkoitus on opioidiriippuvaisten korvaus- ja vieroitushoito, mutta sitä käytetään myös paljon väärin huumausaineena.
Rikoslaissa olevasta varaumasta johtuen Subutexin vaikutuksen alaisena ajaminen voi olla sallittua, jos henkilö on saanut sitä varten lääkäriltä korvaushoitoreseptin. Artikkelissa on haastateltu Helsingin poliisilaitoksen liikennevalvontatoiminnon ylikomisario Jarkko Lehtistä, joka on todennut, että pelkkä reseptin olemassaolo ei kuitenkaan riitä todisteeksi siitä, että henkilö ei ole syyllistynyt rattijuopumukseen. Jos henkilö ei ole käyttänyt ainetta lääkärin määräyksen mukaisesti, ei hän reseptistä huolimatta vapaudu rangaistusvastuusta.
Tilanteiden selvittäminen vaati Lehtisen mukaan usein laboratoritutkimusta. Siinä pystytään selvittämään, oliko pitoisuudet lääkärin määräämissä rajoissa ja millä tavoin ainetta on käytetty. Jos henkilö on murskannut pillerin ja käyttänyt sitä suonensisäisesti piikittämällä, on kyseessä rattijuopumus, koska silloin pitoisuudet nousevat veressä korkeammiksi kuin mitä lääkäri on määrännyt.
Lehtisen mukaan lääkärintodistus pelastaa vain tavallisissa rattijuopumustapauksissa. Jos kyseessä on rattijuopumuksen törkeä tekomuoto tai muu liikennerikkomus, ei kyseessä olevalla rikoslain aukolla ole enää vaikutusta.
- Kirjaudu tai rekisteröidy kommentoidaksesi