Minilex - Lakipuhelin

Raiskauslainsäädäntö uudistuu

Kaikki sai alkunsa kansalaisaloitteesta kesällä 2018. Suostumus2018-kampanja lähti ajamaan kansalaisaloitetta, joka pyrki muuttamaan raiskauksen määritelmän suostumusperusteiseksi Suomessa. Mallia otettiin Ruotsista.

Suostumuksen tai sen puutteen osoittaminen on lakiuudistuksen yksi kiistellyimmistä kohdista. Ongelmana on pidetty sitä, että rikoksesta – tässä tapauksessa suostumuksen puutteesta – on oltava näyttöä. Raiskaukset tapahtuvat kuitenkin usein paikoissa, joissa ei ole silminnäkijöitä.

Kesäkuussa 2019 kansalaisaloite luovutettiin eduskunnalle. Lähetekeskustelu käytiin syyskuussa. Joulukuussa 2019 itse kansalaisaloite jäi kuitenkin lakivaliokunnan pöydälle, sillä oikeusministeriössä oli jo käynnissä selvitys rikoslain luvun kokonaisuudistuksesta. Suostumusperusteisuus eteni kuitenkin muuta kautta, sillä se kirjattiin nykyiseen hallitusohjelmaan.

Muutosehdotukset ja uudistukset lakiin eivät koske vain suostumusperusteisuutta. Oikeusministeriön työryhmä on valmistellut muutoksia, joilla myös nuoreen lapseen kohdistunut sukupuoliyhteys katsotaan raiskausrikokseksi. Valmistelussa on ollut myös raiskausrangaistusten kiristäminen.

Lakimuutos tulee laajentamaan seksuaalirikosten tunnusmerkistöä. Raiskauksia arvioidaan vapaaehtoisuuden toteutumisen kautta. Nykyinen lainsäädäntö määrittelee raiskauksen pitkälti väkivallan, sen uhan tai uhrin puolustuskyvyttömyyden kautta.

Myös vastentahtoinen seksuaalisten valokuvien lähettely tulkittaisiin seksuaaliseksi ahdisteluksi. Koskettelu ilman toisen suostumusta katsottaisiin seksuaaliseksi kajoamiseksi, joka olisi kokonaan uusi säädös. Ja rangaistukset erityisesti lapsiin kohdistuvista rikoksista kiristyisivät.

Seksuaalirikoslakiin ehdotetaan uutta 12 ikävuoden rajaa

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty uskoo, että seksuaalirikoslakiin ehdotettu uusi 12 ikävuoden raja auttaa siinä, että lapsiin kohdistuvat seksuaalirikokset saadaan paremmin tuomittua.

Työryhmän esityksessä esitetään, että kaikki alle 12-vuotiaisiin kohdistuvat sukupuoliyhteydet määriteltäisiin lapsenraiskaukseksi ja seksuaaliset teot sellaisenaan seksuaaliseksi kajoamiseksi lapseen. Eli alle 12-vuotiaan kohdalla ei arvioitaisi vapaaehtoisuutta.

Esityksessä 12 vuoden ikäraja tulisi siis nykyisen 16 vuoden suojaikärajan lisäksi. Nyt lausuntokierrokselle lähtevät ehdotukset lakimuutoksista palaavat syksyllä takaisin oikeusministeriöön varsinaisen lakiesityksen työstämistä varten. Lain voimaan tulemista joudutaan odottamaan ainakin ensi kevääseen, sillä lakiesityksen valmistelun jälkeen edessä ovat vielä uusi lausuntokierros ja eduskuntakäsittely.

Seksuaalisen ahdistelun tunnusmerkistöä laajennetaan

Työryhmä ehdottaa myös, että seksuaalirikoslakiin lisättäisiin säännös seksuaalisesta kajoamisesta. Se koskisi muita vakavia tekoja kuin sukupuoliyhteyttä, esimerkiksi vastentahtoista koskettelua, joka loukkaa toisen seksuaalista itsemääräämisoikeutta.

Säännös korvaisi nykyisen lain kohdan, joka käsittelee pakottamista seksuaaliseen tekoon. Myös rangaistukset seksuaalisesta kajoamisesta olisivat ankarampia kuin pakottamisesta seksuaaliseen tekoon.

Työryhmän ehdotuksen mukaan rangaistava seksuaalinen ahdistelu ei olisi enää vain koskettelua, vaan se laajenisi koskemaan esimerkiksi sanallisia ja kuvallisia tekoja sekä itsensäpaljastamista. Nykyisin esimerkiksi seksuaalisen kuvan tai videon esittämistä ja levittämistä ilman kuvassa esiintyvän henkilön lupaa pidetään kunnianloukkauksena tai yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämisenä.

 

 

[chatbot]