Minilex - Lakipuhelin

Perustuslakivaliokunta antoi lausunnon hallituksen esityksestä valinnanvapauslaiksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi

Perustuslakivaliokunta käsitteli lausunnossaan hallituksen esitystä valinnanvapauslaiksi sekä uutena esityksenä että vertaillen sitä edelliseen lausuntoonsa, jonka valiokunta antoi hallituksen edellisestä valinnanvapausesityksestä. Valinnanvapauslain lähtökohtia muutettiin perustuslain kannalta paremmalle tolalle muun muassa siten, että esityksestä poistettiin maakunnan yhtiöittämisvelvollisuus sosiaali- ja terveyspalvelujen tuotantoon liittyen ja rajoitukset maakunnan oikeuteen tuottaa edellä mainitut palvelut itse. Perustuslakivaliokunta toteaakin, ettei esitys ole näiden rakenteellisten kysymysten osalta ristiriidassa perustuslain kanssa, vaikka muutoksia edellytetäänkin moniin kohtiin. Lisäksi valiokunta katsoi, että lakiin olisi perusteltua ottaa mukaan säännökset turvaamaan ehdotettua paremmin maakunnan oman palvelutuotannon riittävyys.

Maakunta- ja sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistus toteuttaa erittäin mittavan hallinnon muutoksen samalla, kun sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestäminen, tuottaminen ja rahoitus uudistetaan. Valinnanvapauslakiehdotuksen voimaantuloaikataulun valiokunta katsoikin liian tiukaksi. Valinnanvapauslakiehdotus ei esitetyssä aikataulussa toteuta riittävällä varmuudella eri väestöryhmien yhdenvertaista kohtelua ja heidän tosiasiallisia mahdollisuuksiaan saada välttämättömiä palveluja perustuslain edellyttämällä tavalla. Siirtymäkauden olennaista pidentämistä valiokunta pitääkin valtiosääntöoikeudelliselta kannalta välttämättömänä tapana vähentää riskejä ja epävarmuustekijöitä. Edellinen koskee myös aikataulun vaiheistamista palvelu-- ja alueperusteisesti.

Eri maakuntien siirtymistä valinnanvapausjärjestelmään asteittain valiokunta piti mahdollisena. Sen saaman käsityksen mukaan maakunnissa voi olla valmius aloittaa valinnanvapauspalvelujen täytäntöönpano aikaisemmin kuin laissa säädettynä ajankohtana. Tällaiselle aikaistetulle siirtymiselle on kuitenkin asetettava täsmälliset oikeudelliset edellytykset laissa.

Maakuntien rahoituslakia oli perustuslakivaliokunnan mukaan muutettava siten, että se turvaa asianmukaisesti ja täsmällisin säännöksin riittävien sosiaali- ja terveyspalvelujen rahoituksen ja poikkeustilanteissa perus- ja ihmisoikeuksien toteuttamisen edellytykset. Valtion on viimesijaisesti turvattava oikeus riittäviin sosiaali- ja terveyspalveluihin, milloin maakunnalla ei ole taloudellisia edellytyksiä tähän. Tämä merkitsee myös sitä, että tehtävien laajamittainen siirtäminen yksityisille ei ole perustuslain tarkoutuksenmukaisuusvaatimuksen kanssa yhteensopiva ennen uudistuksen voimaantuloa ja rahoitusta koskevan sääntelyn muuttamista.

Asiakassuunnitelmaa, suoran valinnan palveluita, asiakasseteliä ja henkilöistä budjettia sekä alihankintaa koskevan sääntelyn osalta perustuslakivaliokunta totesi, ettei se ole kaikilta osin riittävän täsmällistä eikä oikeusturvan takaavaa. Myös palveluiden pilotointia ja joitain asetuksenantovaltuuksia tulisi perustuslaillisista syistä muuttaa. Valiokunta tarkasteli myös henkilötietojen suojaa perustuslain ja EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen kannalta. Näiltä osin valinnanvapauslain sääntely on olennaiselta osin puutteellista. Erityisen valitettavana perustuslakivaliokunta piti sitä, ettei hallituksen esityksessä otettu huomioon EU:n valtiontukisääntelyn merkitystä perustuslain kannalta.

Näistä useista säätämisjärjestykseen vaikuttavista merkittävistä huomautuksista huolimatta valiokunta totesi, etteivät muutostarpeet koske lain rakenteellisia ratkaisuja, ja siksi arvioi, että muutokset voidaan toteuttaa eduskuntakäsittelyssä, kunhan se tehdään huolellisesti ja sille varataan riitävästi aikaa. Perustuslakivaliokunta painotti vielä, että sosiaali- ja terveydenhuollon järjestelmää ja maakuntauudistusta koskevat esitykset ovat osa samaa oikeudellista kokonaisuutta. Lisäksi se katsoi tuottajalakiehdotuksen sääntelyllä olevan rakenteellinen kytkentä valinnanvapauslakiehdotukseen. Tämän vuoksi valiokunta lausui, että lakiehdotusten kokonaisuutta koskevien sosiaali- ja terverysvaliokunnan mietintölausuntojen on hyvä vielä saattaa yhtäaikaisesti arvioitavaksi.

 
 

[chatbot]