Minilex - Lakipuhelin

Parisuhde- ja perheväkivalta on lisääntynyt koronakevään aikana

Koronakevään aikana kodeissa tapahtui aiempaa enemmän niin puolisoon kuin lapsiinkin kohdistuvia väkivallantekoja. Ilmoitukset väkivallasta lisääntyivät kuitenkin vielä enemmän jo alkuvuonna ennen etätöihin eristäytymistä. 

Koronakevään aikana on uutisoitu, että poliisin kotihälytystehtävät ovat lisääntyneet. Myös Tilastokeskuksen rikos- ja pakkokeino­tilastosta saa saman kuvan, sillä alkuvuoden aikana yksityis­asunnoissa tapahtuneita pahoinpitelyjä tuli poliisin tietoon 7 300, mikä on korkein luku vuoden 2012 jälkeen. Yksityisasunnoissa tapahtuneista pahoinpitelyistä tehdyt ilmoitukset ovat olleet kasvussa muutaman viime vuoden ajan.

Tarkempi tarkastelu paljastaa, että yksityis­asunnoissa tapahtuneiden pahoinpitelyjen määrä kasvoi edellisvuosiin verrattuna tammi-maaliskuussa. Kasvua oli 10 prosenttia vuoteen 2019 verrattuna. Sen sijaan huhti-kesäkuun määrä oli vajaat 3 prosenttia alhaisempi kuin viime vuonna.

Avopuolisoiden tekemää väkivaltaa tuli tietoon 1 140 tapausta, mikä on 67 prosenttia enemmän kuin vuoden 2019 tammi-kesäkuussa. Aviopuolisoiden tekemää alkuvuonna tapahtuneita tapauksia tuli ilmi 1 100, mikä on 22 prosenttia edellisvuotta enemmän. Avo- ja aviopuolison tekemän väkivallan uhreista noin 80 prosenttia on naisia.

Ravintoloiden sulkeminen ja muutenkin vähentynyt liikkuminen ovat vaikuttaneet siihen, että ravintoloissa tapahtuneet pahoinpitelyt vähenivät alkuvuonna 50 prosentilla.

Myös lapsiin kohdistuneet rikokset lisääntyivät. Alkuvuodesta 2020 tuli ilmi lähes 21 prosenttia enemmän vanhemman lapsiin kohdistamaa väkivaltaa, joka oli tapahtunut tammi-kesäkuussa. Näitä tapauksia tuli ilmi 860 eli 150 enemmän kuin edellisvuonna. Osa vanhempien lapsiin kohdistamasta väkivallasta tulee tietoon koulujen ja päiväkotien kautta, joten etäopetus ja päiväkotien sulkeminen on voinut jonkin verran vähentää tapausten ilmituloa.

Teon tapahtuma-aika eroaa ilmoitusajasta. Rikos- ja pakkokeinotilasto muodostetaan rikosilmoituksen kirjaamis­kuukauden ja -vuoden perusteella, eli rikos on voinut tapahtua myös aikaisemmin. Pahoinpitelyt ilmoitetaan poliisille melko nopeasti; mediaanikesto tapahtumasta ilmoitukseen on 0 vuorokautta, vaikka keskiarvo onkin noin 70 päivää. Esimerkiksi joulun tai etenkin uudenvuoden aaton 2019 tapahtunut pahoinpitely saattaa näkyä vasta tammikuun 2020 tilastossa.

[chatbot]