Minilex - Lakipuhelin

Opiskelijoiden tukiin muutoksia 1.8.2017

Opiskelijoiden tuet ovat koostuneet opintotuesta ja opintotuen asumislisästä, lakimuutos on kuitenkin muuttanut asetelmaa. Opintotuen asumislisää ei enää makseta, kun opiskelijat siirtyivät yleisen asumistuen piiriin. Muutokset koskevat myös opintorahan ja opintolainan valtiontakauksen myöntämisperusteita. Opiskelijoiden etuuksia koskevat muutokset astuivat voimaan 1.8.2017. Opintotukimuutosten valmistelu on perustunut pääministeri Sipilän hallituksen hallitusohjelmaan opintotuesta. Muutokset koskevat nimenomaisesti opintotukilakia ja asumistukilakia. Opiskelijoiden tukien leikkaamista on perusteltu monella tavalla. Opiskelu on tietynlainen investointi tulevaisuuteen, joten omien opintojen rahoittamista lainalla on pidetty perusteluna. 

Samaan ruokakuntaan kuuluvilla asumistuki haetaan yhteisesti. Jos samassa ruokakunnassa asuva saa jo yleistä asumistukea, sen tarkistamista on syytä hakea. Opintotuen asumislisää ei kuitenkaan lakkauteta ulkomailla tai Ahvenanmaalla opiskelevilta eikä myöskään Suomessa kansan- tai tai urheiluopistojen maksullisella linjalla opiskelevilla, jotka asuvat opiston asuntolassa.

Opintotuen määrä pienenee niin, että sitä voidaan jatkossa myöntää enintään 250,28 euroa kuukaudessa. Opintotuen määrä on ollut aiemmin yli kolmensadan euron. Tukikuukausien kokonaismäärä laskee 54:stä 64:ään, kun korkeakoulututkinnon jo suorittanut aloittaa uudet korkeakouluopinnot syyslukukaudella 2017 tai sen jälkeen. Kunkin tutkinnon enimmäistukiajasta vähennetään lisäksi 2 kuukautta, tosin muutos koskee ainoastaan niitä korkeakouluopiskelijoita, jotka aloittavat ensimmäiset korkeakouluopintonsa syksyllä 2017 tai sen jälkeen.

Opintolainaa voi nostaa yhä lievemmin perustein

Opintolainalle voi saada valtiontakauksen maksuhäiriömerkinnästä huolimatta. Opintolainaa voi nostaa määrällisesti yhden enemmän. Uusi tavanomainen tukikuukausikohtainen laina on 650 euroa. Ulkomailla opiskeleville vastaava määrä on 800 euroa kuukaudessa. Kun taas alle 18-vuotiaalle toisen asteen opiskelija voidaan myöntää opintolainaa 300 euroa kuukaudessa. Toisen asteen opiskelijoilla on uudistuksen myötä mahdollisuus nostaa koko lukukauden opintolaina kerralla, kuten korkeakouluopiskelijoillakin. 

Vuoden 2018 alusta lähtien vanhempien tuloilla ei ole vaikutusta itsenäisesti asuvan 18–19-vuotiaan toisen asteen opiskelijan opintorahan määrään.

Mikäli opintolainaa joudutaan perimään takaisin, tulee perittävään osaan korotus. Korotusprosentti laskee 15 prosentista 7,5 prosenttiin. Myös opintotuen tulovalvonnan vuositulorajoja korotettiin vuoden alusta prosentin verran. Opiskelija voi täten jatkossa tienata enemmän. 

Lakimuutos suosii erityisesti Helsingissä yksin vuokralla asuvia. Kun opiskelijat ovat yleisen asumistuen piirissä, määräytyy asumistuki asuinkunnan mukaan. Yleisen asumistuen määrä on jotain 275 ja 405 euron väliltä. Muutos laskee niiden korkeakouluopiskelijoiden tukimääriä, jotka eivät ole oikeutettuja yleiseen asumistukeen samassa ruokakunnassa asuvan jäsenen tulojen vuoksi. 

[chatbot]