Minilex - Lakipuhelin

Mentolisavukkeiden myyntikielto voimaan 20.5.2020

Tupakkatuotedirektiivi tuli voimaan 19.5.2014, ja sitä alettiin soveltaa Euroopan unionin alueella 20.5.2016 lähtien. Direktiivissä säännellään tupakkatuotteiden, kuten savukkeiden, sikarien, pikkusikarien, savuttomien tupakkatuotteiden, sähkösavukkeiden ja muiden vastaavien tupakkatuotteiden valmistamisesta, esittämistavasta ja myynnistä.

Direktiivissä kielletäänkin muun muassa makuaineiden käyttö savukkeissa ja kääretupakassa. Tupakkatuotedirektiivissä säädetään kuitenkin siirtymäajasta sellaisten tupakkatuotteiden osalta, joissa on tunnusomainen maku ja joiden myyntimäärä EU:n laajuisesti on vähintään kolme prosenttia tietyssä tuoteluokassa. Suomessa tähän luokkaan kuuluvat mentolisavukkeet. Tupakkatuotedirektiivin siirtymäsäännös päättyy 20. toukokuuta 2020. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että tästä ajankohdasta lähtien mentolisavukkeita ei enää saa myydä tai muutoin luovuttaa kuluttajalle.

Savukkeissa ja kääretupakassa kaikki muut maut, paitsi mentoli, ovat olleet kiellettyjä jo vuodesta 2016 alkaen. Tupakkalaki säätääkin, ettei kuluttajalle saa myydä tai muutoin luovuttaa savuketta tai kääretupakkaa, jossa on tunnusomainen tuoksu tai maku. Tunnusomaisella tuoksulla tai maulla tarkoitetaan muuta kuin tupakan tuoksua tai makua, joka on tulosta lisäaineesta tai niiden yhdistelmästä ja joka on selvästi havaittavissa tupakkatuotteessa ennen tuotteen käyttöä tai sen aikana.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kokoaman tilaston mukaan suomalaisista 20–64-vuotiaista noin 14 prosenttia tupakoi päivittäin vuonna 2018. Tilastoissa on nähtävissä positiivista kehitystä, sillä tupakointi on pääsääntöisesti vähentynyt vuosin kuluessa. Esimerkiksi vuonna 2019 nuorista 14-20-vuotiaista pojista 7 prosenttia ja tytöistä 6 prosenttia tupakoi päivittäin, kun vuosina 2008-2009 vastaavat osuudet olivat pojilla 21 prosenttia ja tytöillä 17 prosenttia. Tupakkalain tavoitteena onkin ihmisille myrkyllisiä aineita sisältävien ja riippuvuutta aiheuttavien tupakkatuotteiden ja muiden nikotiinipitoisten tuotteiden käytön loppuminen.

Suomessa mentolitupakan käyttö on ollut suosittua. Euroopan komission julkaiseman raportin mukaan mentolisavukkeiden myyntiosuus oli Suomessa 20,42 prosenttia vuosien 2000−2010 aikana, kun EU:ssa vastaava osuus oli vain noin 4 prosenttia. Nyt voimaan astuneella tupakkatuotedirektiivin siirtymäsäännöksellä pyritäänkin edistämään edellä mainittua kehitystä ja vähentämään yhä tupakointia Euroopan unionin alueella. Ennen kaikkea makuaineiden kiellolla pyritään vähentämään nuorten kiinnostusta tupakointiin, sillä tilastot osoittavat, että makuaineet vetoavat erityisesti nuoriin.

[chatbot]