Minilex - Lakipuhelin

Liian kuumaksi lämpenevästä asunnosta voi saada vuokranalennusta

Liian kuuma sisäilma on haitta, joka voi oikeuttaa vuokralaiset asuntonsa vuokranalennuksiin. Yksityisten vuokranantajien ja asuntosijoittajien järjestö Suomen Vuokranantajat ry:n mukaan vuokralaisella on oikeus vuokranalennukseen, jos asunto on puutteellisessa kunnossa. Liian korkea lämpötila voi olla alennukseen oikeuttava puute. Tämä perustuu sosiaali- ja terveysministeriön asetukseen asunnon terveydellisistä olosuhteista. Suomen Vuokranantajat katsoo sopivaksi alennukseksi 10–20 prosenttia vuokrasta ajalta, jolloin huoneiston lämpötila ylittää sallitun rajan. 

Sosiaali- ja terveysministeriön asetuksessa sanotaan, että asuinhuoneistojen maksimilämpötila voi olla 32 astetta. Sama koskee päiväkoteja ja kouluja sekä muita oppilaitoksia. Palvelutaloissa ja vanhainkodeissa ylin lämpötila saa olla 30 astetta. Nämä raja-arvot koskevat kesäkautta. Talvella lämmityskaudella huoneilman korkeimmat sallitut lämpötilarajat ovat 26 astetta.

Myös kuluttajariitalautakunta on antanut päätöksensä kerrostaloasunnon kuumuutta ja ilmanvaihtokoneen häiritsevää ääntä koskeneessa riidassa. Tapauksessa oli kyse siitä, että asunnossa useiden kuukausien aikana tehdyissä mittauksissa selvisi, että asunnon lämpötila oli pahimmillaan yli 28 plusastetta. Kuumuuden lisäksi asukkaan yöunia häiritsi ilmanvaihtolaitteen äänitaso. Rakennusyhtiö kiisti, että asunnossa olisi ollut virhettä. Kuluttajariitalautakunnan päätöksen mukaan asunnossa kuitenkin on virhe.

Kerrostalon rakennusluvan aikainen rakentamis­määräys­kokoelma energia­tehokkuudesta linjaa, että kuukauden keskimääräinen sisälämpötila ei saisi olla korkeampi kuin 25 astetta. Ratkaisun perusteluissa todetaan, että asunnossa on saatavilla riittävä jäähdytys, kun lämmön­talteenottolaite on asennossa 5. Tällöin ilmanvaihtolaitteen keskiäänitaso on kuitenkin yli 30 desibeliä eli ylittää rakentamis­määräys­kokoelman mukaisen suurimman sallitun äänitason, joka on 28 desibeliä. Kuluttajariitalautakunta suosittaa yksimielisessä päätöksessään rakennusyhtiötä korjaamaan huoneiston siten, että keskilämpötila ei ylitä 25 plusastetta eikä äänitaso 28 desibeliä.

Kuluttajariitalautakunnan päätökset ovat suosituksia riidan ratkaisemiseksi eivätkä siis velvoittavia, toisin kuin tuomiostuinten ratkaisut. Valtaosa eli noin 80 prosenttia elinkeinonharjoittajista kuitenkin noudattaa lautakunnan tekemiä päätöksiä.

Mikäli vuokralainen kokee, että asunnossa on liian kuuma, on oikea ja ensimmäinen neuvo ottaa yhteyttä vuokranantajaan.

[chatbot]