Minilex - Lakipuhelin

Laaja dopingaineisiin liittyvä esitutkinta valmistunut

Tulli ja Keskusrikospoliisi kertovat saaneensa valmiiksi laajan dopingaineisiin liittyvän esitutkinnan. Laajaa rikoskokonaisuutta on tutkittu syksystä 2019 alkaen. Rikoskokonaisuudessa epäillään vuosien 2017-2020 välillä hankitun, tuodun maahan, myydyn ja levitetyn suuren määrän kiellettyjä doping- ja lääkeaineita. Tiedotteessaan poliisi kertoo myynnin tapahtuneen pääosin Tor-verkon eli anonyymin internetselaimen kauppapaikoilla, mutta myös katukauppana ympäri Suomea. Toimitukset myyjältä ostajalle ovat tapahtuneet yleensä postin välityksellä. Esitutkinnassa kerrotaan selvitetyn useita kymmeniä posti- ja kuriiriliikenteessä maahantuotuja pakettilähetyksiä, jotka ovat sisältäneet kiellettyjä dopingaineita.

- Tulli ja poliisi takavarikoivat huomattavia määriä doping- ja lääkeaineita sekä postiliikenteestä että kotietsinnöillä. Lisäksi saimme Tor-verkossa toimineen Silkkitie-kauppapaikan takavarikoitujen palvelintietojen perusteella selvitettyä asiakkaille päätyneitä myyntejä vuosilta 2017-2019, kertoo tutkinnanjohtaja Pekka Jauhola Tullista poliisin tiedotteessa.

Esitutkinnassa kerrotaan takavaroidun ja selvitetyn yli 3 500 väärinkäyttöjakson verran erilaisia dopingaineita. Poliisin mukaan esimerkiksi tablettimuotoisia dopingaineita on tuotu maahan ja välitetty lähes 100 000 kappaletta ja ampulleihin pakattuja nestemäisiä dopingaineita noin 20 litraa. Reseptilääkkeiksi luokiteltuja lääkevalmisteita poliisi epäilee myydyn yli 27 000 tablettia. Poliisi kertoo myös selvittäneensä esitutkinnassa, että rikoksesta epäillyt henkilöt olivat hankkineet dopingtablettien tekoon soveltuvan koneen. Koneella ehdittiin poliisin mukaan kuitenkin tehdä vain kokeiluja, sillä vikaantumisen ja tuotanto-ongelmien vuoksi dopingtablettien tekoa ei ehditty aloittaa ennen kuin esitutkintaviranomaiset ehtivät estää toiminnan.

Poliisi kertoo pelkästään Tor-verkossa tapahtuneiden myyntien arvon nousevan esitutkinnan perusteella noin 350 000 euroon. Rahaliikenne on tapahtunut pääasiassa Bitcoineilla, mutta kauppoja on maksettu myös käteisellä. Poliisi kertookin saaneensa esitutkinnassa takavarikoitua sekä käteistä että Bitcoineja.

Dopingaineita on poliisin mukaan hankittu etupäässä Baltiasta, Romaniasta ja Bulgariasta. Lisäksi yksi huomattavan suuri pakettilähetys takavarikoitiin syksyllä 2019 Saksan tullin toimesta.

Rikosnimikkeet

- Tutkittava rikoskokonaisuus on varsin laaja: esitutkinnassa on kuultu ja on ollut kiinniotettuna lähes 20 henkilöä, ja edelleen kaksi on vangittuna. Olemme tehneet tutkinnassa myös paljon kansainvälistä viranomaisyhteistyötä, kertoo rikosylikomisario Teemu Mäntyniemi Keskusrikospoliisista poliisin tiedotteessa.

Asiassa tutkittavina rikosnimikkeinä on ollut muun muassa useita törkeitä dopingrikoksia, salakuljetus ja lääkerikos. Lisäksi kokonaisuuden yhteydessä on tutkittu esimerkiksi ampuma-aserikosta, rahanpesua, huumausainerikosta ja törkeää velallisen epärehellisyyttä.

Rikoslain (RL 39/1889) 44 luvun 5 §:n mukaan lääkerikoksesta on tuomittava sakkoon tai vankeuteen enintään yhdeksi vuodeksi. Samaisen luvun 7 §:n mukaan törkeään dopingrikokseen syyllistynyt tulisi tuomita vankeuteen vähintään neljäksi kuukaudeksi ja enintään neljäksi vuodeksi. 46 luvun 4 § koskee salakuljetusta, josta on pykälän mukaan tuomittava sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi. RL 41 luvun 1 § käsittelee ampuma-aserikosta, johon syyllistynyt tulisi pykälän mukaan tuomita sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi. 31 luvun 6 §:n mukaan rahanpesusta on tuomittava sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi. RL 50 luvun 1 §:n mukaisesta huumausainerikokseen syyllistynyt on tuomittava sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi. 39 luvun 1 a §:n mukaan törkeästä velallisen epärehellisyydestä on tuomittava vankeutta vähintään neljä kuukautta ja enintään neljä vuotta.

Rikoksesta epäillyille on siis odotettavissa rikosnimikkeiden perusteella sakko- ja vankeusrangaistuksia. Rangaistuksiin voivat kuitenkin vaikuttaa myös RL 6 luvun 5 §:n mukaiset koventamisperusteet – esimerkiksi suunnitelmallisuus ja järjestäytynyt rikollisuus – jolloin tuomiot saattavat yllä mainituista vielä koventua.

Poliisi kertoo, että asian on määrä siirtyä syyteharkintaan Pohjois-Suomen syyttäjäalueelle lähiaikoina. Rikosnimikkeet saattavat vielä rikosprosessin edetessä muuttua, jolloin myös yllä mainitut odotettavissa olevat rangaistukset muuttuvat.

 

Lähteet: poliisi.fi

[chatbot]