Minilex - Lakipuhelin

Komissio ehdotti uudistuksia alkoholin valmisteveroa koskeviin säännöksiin

Komissio antoi ehdotuksensa alkoholin valmisteveroa koskevien sääntöjen uudistamisesta EU:n sisällä 25.5.2018. Ehodtuksen tarkoituksena on parantaa liiketoimintaympäristöä, vähentää alkoholia valmistavien pienyritysten kuluja sekä suojella kuluttajien terveyttä entistä paremmin.

Ehodtuksessa esitettiin yhtenäisen sertifiontijärjestelmän käyttöön ottamista. Järjestelmä tunnustettaisiin kaikissa Euroopan unionin jäsenmaissa ja siinä vahvistettaisiin riippumattomien pientuottajien asema koko unionin alueella. Järjestelmän käyttöönotto vähentäisi hallinnollisia ja säännösten noudattamisesta aiheutuvia kustannuksia pientuottajille, jotka voivat hyötyä alennetusta valmisteverokannasta.

Komissio ehdotti myös, että varmistettaisiin tarkka ja yhdenmukainen luokitus siiderille kaikkialla EU:ssa. Komission mukaan luokituksen puute on merkittävä este pienille siiderintuottajille, joilla ei pienten oluen ja tislattujen alkoholijuomien tuottajien tapaan ole ollut mahdollisuutta alennetuista verokannoista hyötymiseen. Tämä ehdotus olisi omiaan parantamaan liiketoimintaympäristöä sekä vahvistamaan siiderinvalmistajien asemaa.

Ehdotuksen mukaan olisi myös selvennettävä asianmukaiset valmistusprosessit ja -olosuhteet denaturoidulle alkoholille EU:ssa. Denaturoitu alkoholi on tarkoitettu muun muassa puhdistusaineiden ja muiden vastaavien tuotteiden valmistamiseen ja siksi vapautettu valmisteverosta. Tätä verovapautta on kuitenkin käytetty väärin ja denaturoidusta alkoholista on valmistettu verovapaasti vaarallisia alkoholijuomia ja näin vaarannettu kuluttajien terveys. Ehdotuksen tavoitteena on estää tällainen väärinkäyttö ja ihmisten terveyden vaarantaminen. Komissio ehdottaa otettavaksi käyttöön järjestelmä tiettyjen alkoholivalmisteiden väärinkäytöstä raportoimiseen.

Ehdotuksessa ehdotetaan myös tietoteknisten järjestelmien päivittämistä. Näin korvattaisiin muun muassa vanhentuneet paperipohjaiset menettelyt.

Komissio ehdotti myös vähemmän alkoholia sisältävien oluiden alennetun verokannan muuttamista. Nykyinen 2,8 tilavuusprosentin soveltamiskynnys muutettaisiin 3,5 tilavuusprosenttiin. Tällä tavalla panimot saisivat kannustimen uusien tuotteiden luomiseen, mikä puolestaan vähentäisi nautitun alkoholin määrää, kun kuluttajat valitsisivat vähemmän alkoholia sisältäviä juomia.

Komission ehdotukseen sisältyi myös muita yleisiä valmisteverosääntöjä koskevia toimenpiteitä, joista olisi hyötyä pk-yrityksille.

[chatbot]