Minilex - Lakipuhelin

Euroopan parlamentti hyväksyi lähetettyjä työntekijöitä koskevat uudet säännöt

Euroopan parlamentti hyväksyi tiistaina 29.5.2018 lähetettyjä työntekijöitä koskevat säännöt. Työnantajat voivat lähettää työntekijöitä väliaikaisesti työskentelemään toiseen valtioon tietyn tehtävän suorittamista varten. EU:ssa oli vuonna 2015 2,05 miljoonaa lähetettyä työntekijää. Uusien sääntöjen tarkoituksena on parantaa lähetettyjen työntekijöiden työhön liittyviä oikeuksia. Uudistuksella pyritään myös luomaan reilumpi kilpailutilanne yritysten välille. Parlamentti hyväksyi uudet säännöt seuraavin äänin: 456 puolesta, 147 vastaan ja 49 tyhjää.

Uudet palkkaussäännöt

Uusien sääntöjen myötä työskentelymaan palkkaussäännöt ulottuvat koskemaan myös lähetettyjä työntekijöitä. Lähetetyt työntekijät saavat siis jatkossa samaa palkkaa kuin paikalliset työntekijät. Palkkaussäännöt eivät tarkoita pelkkää lainsäädäntöä vaan myös työehtosopimuksia voidaan soveltaa lähetettyihin työntekijöihin.

Työolosuhteet

Työnantajan on jatkossa maksettava matka-, oleskelu- sekä asumiskulut. Näitä kuluja ei saa vähentää työntekijän palkasta. Työnantajan on myös varmistuttava siitä, että työntekijöiden asumisolosuhteet ovat kansallisten sääntöjen mukaiset.

Lähettämiskauden pituus

Työntekijä voi jatkossa olla lähetettynä enintään 12 kuukautta. Lähetyskautta on mahdollista pidentää 6 kuukaudella tarvittaessa. Lähetyskauden päättymisen jälkeen työntekijä voi jatkaa työskentelyä kyseisessä valtiossa, mutta tällöin häntä koskee kaikkit maan työntekoa koskevat säännökset.

Työntekijän suojaaminen petoksilta

Uusilla säännöksillä työntekijöitä pyritään suojaamaan paremmin petoksilta. Jäsenmaiden on tehtävä yhteistyötä tapauksissa, joissa työntekijä on lähetetty toiseen maahan vilpillisesti.

Säännösten voimaantulo

Uudet säännökset tulevat voimaan kahden vuoden kuluttua, joten EU:n jäsenvaltioilla on kaksi vuotta aikaa saattaa säännökset osaksi omaa kansallista lainsäädäntöään.

 

[chatbot]