Minilex - Lakipuhelin

Elintarvikkeen alkuperätieto kuluttajan näkyvillä entistä laajemmin

Huhtikuun alusta 2020 lähtien sovellettava Euroopan komission täytäntöönpanoasetus parantaa ruuan alkuperätiedon näkyvyyttä. Elintarvikkeiden pääainesosan alkuperämaan on uudistuksen myötä oltava kuluttajien nähtävillä kaikissa EU-maissa. Aiemmin esimerkiksi Suomessa alkuperätietojen ilmoittamista on edellytetty kansallisella asetuksella vain liha- ja maitotuotteilta. Jatkossa tiedot pääainesosan alkuperämaasta tulee aina ilmoittaa, jos elintarvikkeen alkuperämaa on eri kuin tuotteen pääainesosan alkuperämaa. Vaihtoehtoisesti voidaan ilmoittaa, että pääainesosa ei ole peräisin nimetystä elintarvikkeen alkuperämaasta. Näin ollen pääainesosan alkuperämaata ilmoitettaessa voidaan esimerkiksi kertoa maan nimi tai viitata maantieteelliseen alueeseen, kuten EU:n alueeseen tai muuhun kuin EU:n alueeseen.

Pääainesosa on elintarvikkeen ainesosa tai ainesosien yhdistelmä, jonka osuus kyseisestä elintarvikkeesta on yli 50 prosenttia tai jonka kuluttaja yleensä liittää elintarvikkeen nimeen ja josta vaaditaan useimmissa tapauksissa määrän ilmoittamista. Elintarvikkeella voi olla myös useampi pääainesosa. Toimija määritteleekin elintarvikkeen pääainesosan itse.

Vuonna 2016 annetulla maa- ja metsätalousministeriön kansallisella asetuksella säädetään elintarvikkeen ainesosana olevan lihan alkuperämaan, maidon ja maitotuotteissa olevan maidon alkuperämaan ilmoittamisesta maaliskuun 2020 loppuun asti. Lisäksi Suomessa on voimassa huhtikuun 2021 loppuun asti asetus, joka velvoittaa ravintoloita ilmoittamaan aterian raaka-aineena käytetyn lihan alkuperämaan kirjallisesti tarjoilupaikoissa.

Huhtikuusta alkaen sovellettava Euroopan komission täytäntöönpanoasetus ei vastaa kaikilta osin niitä alkuperämerkintävaatimuksia, joiden mukaan Suomessa on viime vuosien aikana toimittu. Maa- ja metsätalousministeriö onkin ehdottanut komissiolle kansallisen asetuksen voimassaolon jatkamista huhtikuun 2021 loppuun asti. Asetuksen voimassaoloa jatketaan ensi vaiheessa 15. toukokuuta 2020 asti, minkä jälkeen säädetään voimassaolon loppuajasta edellyttäen, että komissio ei vastusta voimassaolon jatkamista.

Kuluttajat tarvitsevat valintojensa tueksi riittävästi tietoa elintarvikkeiden ja niiden ainesosien alkuperämaasta. Pääainesosan alkuperämaan ilmoittamista koskevalla vaatimuksella pyritäänkin varmistamaan, että kuluttajaa ei johdeta harhaan elintarvikkeen ja sen ainesosien todellisesta alkuperämaasta. Näin asetuksella lisätään myynnin läpinäkyvyyttä ja poistetaan todennäköisyyksiä sille, että kuluttajaa johdettaisiin markkinoinnilla harhaan. Asetuksen myötä esimerkiksi leipää ei saa enää myydä ”suomalaisena ruisleipänä”, jos sen yksi pääainesosista ei ole Suomesta. Jos pääainesosan alkuperämaa on kuitenkin sama kuin elintarvikkeella, ei pääainesosan alkuperämaata tarvitse erikseen ilmoittaa ja tällöin leipää voidaan myydä ”suomalaisena leipänä”.

[chatbot]