Minilex - Lakipuhelin

Leasingauton lunastusoikeuden sitovuus kolmanteen nähden - KKO:2002:58

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

  • Irtaimen kauppa
    Sivullissuoja irtaimisto-oikeudessa

Tapaus koski sivullissuojaa irtaimisto-oikeudessa. Kyse oli työnantajan leasingvuokrasopimuksin vuokraamasta autosta työntekijän käyttöön ja siihen liittyvistä lunastusoikeuksista, kun leasingliiketoiminta oli myyty kolmannelle. 

Työnantaja oli järjestänyt työntekijälle leasingsopimuksin työsuhdeauton, johon työntekijällä oli lunastusoikeus vuokrakauden päätyttyä. Autoliikkeen kanssa oli tehty runkosopimus vuokraukseen sovellettavista ehdoista. Lunastusoikeus oli kirjattu runkosopimukseen. Sittemmin rahoitusyhtiö oli myynyt leasingtoimintansa ja auton omistusoikeus ja sitä koskeva sopimus olivat siten siirtyneet. Vuokrakauden jälkeen runkosopimuksen mukaiseen lunastushintaan ei oltukaan suostuttu. Kanteessa vedottiin siihen, että leasingyhtiö tiesi lunastusoikeudesta ja ettei yhtiöllä voisi olla parempaa oikeutta kuin liiketoiminnan myyneellä rahoitusyhtiöllä.

Käräjäoikeus totesi, että runkosopimuksella oli tarkoitettu antaa sitoumus vaadittaessa myydä auto vuokrakauden päätyttyä tiettyyn hintaan ja että tämä sopimus sitoi kaikkia osapuolia. Käräjäoikeus määräsi asianosaiselle maksettavaksi korvausta sitoumuksen noudattamatta jättämisestä. Hovioikeus jätti käräjäoikeuden tuomion voimaan.

Korkein oikeus muutti hovioikeuden tuomiota. Korkein oikeus vapautti leasingyhtiön korvausvastuusta ja vahingonkorvausvelvolliseksi jäi yksin rahoitusyhtiö, joka oli tehnyt leasingsopimuksen ja sittemmin myynyt liiketoimintansa. Kyse oli sellaisesta irtaimeen kohdistuneesta oikeudesta jonka sitovuus rajoittuu sopijapuoliin, eikä sopimuksella voida velvoittaa kolmatta, eli tässä tapauksessa leasingtoiminnan ostajaa.


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät tapaukset


 

Selaa lakitietoa