Minilex - Lakipuhelin

Ilmaliikennejuopumus - KKO:2008:34

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

  • Liikennerikos
    Ilmaliikennejuopumus

Korkeimman oikeuden tapauksessa 2008:34 oli kyse ilmaliikennejuopumuksesta. Ilma-aluksen lentoperämies A oli saapunut ilma-aluksen ohjaamoon tarkoituksenaan välittömästi lähteä suorittamaan lentotehtävää, kun poliisipartio oli saapunut paikalle ja estänyt lähdön. A:n veren alkoholipitoisuudeksi oli todettu 0,76 promillea. A:n katsottiin syyllistyneen ilmaliikennejuopumukseen.

Käräjäoikeus katsoi selvitetyksi, että A oli 7.8.2005 toiminut piensuihkukoneen perämiehenä ja täten ilma-aluksen miehistön jäsenenä suorittanut tehtävää ilma-aluksessa nautittuaan alkoholia niin, että hänen verensä alkoholipitoisuus oli tehtävän jälkeen ollut 0,76 promillea. A oli kiistänyt syytteet sillä perusteella, että hän ollut vielä poliisin saapuessa aloittanut tehtäväänsä miehistön jäsenenä. A oli käräjäoikeuden mukaan aloittanut lennon valmistelun istumalla paikalle koneen ohjaamoon, kytkemällä päälle vararadion sekä kahvinkeittimen. Aluksen varageneraattori oli ollut käynnissä ja sen ovet olivat sulkeutuneet sekä portaat nousseet ylös. Käräjäoikeus katsoi, että lennon valmistelu oli aloitettu ja se tuomitsi A:n ilmaliikennejuopumuksesta 80 päiväsakkoon. A valitti hovioikeuteen, joka ei kuitenkaan muuttanut käräjäoikeuden päätöksen lopputulosta.

Korkeimman oikeuden mukaan rikoslain mukaan ilmaliikennejuopumuksesta tuomitaan se, joka ohjaa ilma-alusta tai toimii sen miehistön jäsenenä tai muussa lentoturvallisuustehtävässä hänen verensä alkoholipitoisuuden tehtävän aikana tai sen jälkeen ollessa vähintään 0,5 promillea tai että hänen kykynsä tehtävän vaatimiin suorituksiin on huonontunut. Rangaistavuus ei siis edellytä ilma-aluksen liikkeelle lähtöä tai edes moottorin käynnistämistä. Ilmailuhallinnon asiassa antaman lausunnon mukaan ilma-aluksen miehistön jäsenen voidaan katsoa suorittavan lentoturvallisuuteen vaikuttavaa tehtävää jo silloin, kun hän on ilmoittautunut lentotyöhön ja alkanut valmistella lentoa. Korkein oikeus katsoo A:n syyllistyneen ilmaliikennejuopumukseen ja eikä muuta hovioikeuden tuomion lopputulosta.

 


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät tapaukset


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]