Minilex - Lakipuhelin

Ammattimaisen moottoriajoneuvoliikenteen harjoittaminen - KKO:1980-II-138

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

  • Ammattimainen moottoriajoneuvoliikenne
    Liikennelupa

Korkeimman oikeuden ratkaisussa 1980-II-138 oli kysymys ammattimaisen moottoriajoneuvoliikenteen harjoittamisesta ilman asianmukaista lupaa. A oli harjoittanut autojen vuokraustoimintaa. Autojen vuokraustoiminnan yhteydessä A oli myös hankkinut kuljettajan vuokraamiinsa linja-autoihin. Kuljettaja oli tehnyt sopimuksen A:n kanssa. Korkeimmassa oikeudessa oli kysymys siitä, oliko A syyllistynyt luvattomaan ammattimaisen moottoriajoneuvoliikenteen harjoittamiseen.

Syyttäjä oli vaatinut A:lle rangaistusta ammattimaisen moottoriajoneuvoliikenteen harjoittamisesta ilman asianmukaista lupaa. Syyttäjän mukaan A oli tehnyt 26 sopimusta, joiden nojalla hän oli suorittanut omistamillaan kahdella linja-autolla korvausta vastaan henkilöiden kuljetusta järjestämällä häneltä vuokrattuihin linja-autoihin kuljettajat harjoittaen siten ammattimaiseksi tilausliikenteeksi katsottavaa toimintaa ilman asianmukaista lupaa. Syyttäjä vaati lisäksi, että A tuomitaan menettämään rikoshyötynä saamansa taloudellinen hyöty valtiolle.

Kihlakunnanoikeus katsoi, että A oli harjoittanut kahdella linja-autolla ammattimaiseksi moottoriajoneuvoliikenteen harjoittamiseksi katsottavaa toimintaa tekemällä henkilöiden kuljettamista koskevia sopimuksia 7 eri yhtymän kanssa ja toimimalla kerran itse ajoneuvon kuljettajana ilman linja-auton kuljettamiseen oikeuttavaa ajolupaa. Tämän perusteella kihlakunnanoikeus tuomitsi A:n jatketusta luvattoman ammattimaisen moottoriajoneuvoliikenteen harjoittamisesta ja sen kanssa osaksi yksin teoin tehdystä linja-auton kuljettamisesta ilman asianmukaista ajolupaa 30 päiväsakkoon sekä menettämään valtiolle rikoshyötynä saamansa 1500 markkaa.

Hovioikeus tuomitsi A:n kihlakunnanoikeudessa tuomittujen lainkohtien lisäksi myös ammattimaisesta moottoriajoneuvoliikenteestä annetun asetuksen 23 §:n nojalla, koska A oli kuljettanut linja-autoa ilman asianmukaista ajolupaa. A tuomittiin hovioikeudessa 60 päiväsakkoon ja tämän lisäksi menettämään valtiolle rikoshyötynä saamansa 4000 markkaa.

Korkein oikeus katsoi, että A:ta oli syytetty X:lle suoritettujen ajojen osalta vain kuuden sovitun matkan tekemisestä. Tämän perusteella korkein oikeus alensi valtiolle menetettäväksi tuomitun rikoshyödyn määrää 3900 markkaan. Muilta osin korkein oikeus piti hovioikeuden tuomion voimassa.


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]