» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »
Välittömyysperiaatteella tarkoitetaan oikeudenkäyntimenettelyn välittömyyttä. Välittömyysperiaatteen mukaan koko oikeudenkäyntiaineisto on esitettävä välittömästi tuomioistuimelle ja tuomioistuimen kokoonpano ei saa vaihtua käsittelyn aikana. Lisäksi tuomioistuimen tulee perustaa ratkaisunsa välittömästi siihen, mitä asian käsittelyssä on suullisesti esitetty, eikä esimerkiksi pöytäkirjaan tai muuhun kirjalliseen aineistoon.
Välittömyysperiaatteen ideana on siis se, että jutun ratkaiseva tuomioistuin tai tuomari ilman minkäänlaisia välikäsiä ottaa vastaan koko oikeudenkäyntiaineiston, jonka perusteella juttu ratkaistaan. Tuomioistuin perustaa siis ratkaisunsa oikeudenkäynnissä tekemiinsä näkö- ja kuulohavaintoihin eikä turvaudu pelkästään kirjallisista asiakirjoista saataviin tietoihin. Välittömyyden avulla juttu voidaan siis selvittää mahdollisimman perusteellisesti ja luotettavasti, mikä taas edistää oikeudenkäynnin varmuutta.
Välittömyysperiaate koskee sekä asianosaisten lausumia että varsinaista todistelua. Välittömyysperiaatteeseen kuuluu ensinnäkin se, että tuomioistuin saa kiinnittää huomiota vain sellaisiin todisteisiin, jotka on esitetty oikeuden istunnossa tai joiden olemassaolo voidaan päätellä sen perusteella, mitä istunnossa on esitetty. Toiseksi välittömyys edellyttää myös niin sanotun parhaan todistusaineiston tai todistelun periaatteen toteutumista. Tällä tarkoitetaan sitä, että tuomioistuimen on käytettävä sellaista todistuskeinoa, joka on varmin ja luotettavin. Esimerkiksi todistajaa tulee kuulla oikeudessa henkilökohtaisesti, eikä pelkästään lukea hänen etukäteen kirjoittamaansa lausumaa. Kolmanneksi periaatteeseen kuuluu myös se, että asia ratkaistaan välittömästi todisteiden vastaanottamisen jälkeen.
Välittömyysperiaate ei kuitenkaan ole ehdoton. Kirjallista aineistoa, kuten esitutkintapöytäkirjaa tai muita asiakirjoja, voidaan hyödyntää esimerkiksi silloin, kun todistajaa ei voida kuulustella pääkäsittelyssä tai pääkäsittelyn ulkopuolella. Lisäksi, jos asianosainen on ollut pääkäsittelystä pois, ei todistelua lähtökohtaisesti tarvitse ottaa asianosaisen läsnä ollessa uudelleen vastaan ja uudessa pääkäsittelyssä voidaan pakottavasta syystä hyödyntää myös aiemmin vastaanotettua todistelua.
- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -
Pyydä tarjous lakipalvelusta
Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.
Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi
Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.
Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:
- maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
- maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
- halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.
Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.
Aiheeseen liittyvät artikkelit
Selaa lakitietoa