Minilex - Lakipuhelin

Tyytymättömyyden ilmoittaminen käräjäoikeuden ratkaisuun

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Jos asianosainen haluaa hakea muutosta käräjäoikeuden ratkaisuun, on ensimmäinen toimenpide valitusprosessissa tyytymättömyyden ilmoitus. Sen tarkoituksena on saada nopeasti tieto siitä, tuleeko ratkaisu lainvoimaiseksi. Tyytymättömyyttä on ilmoitettava viimeistään seitsemäntenä päivänä siitä, kun käräjäoikeuden ratkaisu julistettiin tai annettiin. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, ilmoitus voidaan tehdä vielä seuraavana arkipäivänä. Tyytymättömyyden ilmoitus on tehtävä määräajan viimeisenä päivänä virka-ajan päättymiseen mennessä. Jos jutussa on useita asianosaisia, riittää yksi tyytymättömyyden ilmoitus.

Tyytymättömyyden ilmoitus on vapaamuotoinen. Se voidaan tehdä suullisesti tai kirjallisesti asian ratkaisseelle tuomioistuimelle tai sen kansliaan. Tyypillistä on, että tyytymättömyyden ilmoitus tehdään suullisesti istunnossa heti tuomion julistamisen jälkeen. Tuomioistuimilla on käytössään myös kaavake tyytymättömyyden ilmoittamista varten ja usein sitä käytetäänkin. Estettä ei myöskään ole sille, että tyytymättömyyttä ilmoitetaan sähköisesti, kuten sähköpostilla.

Tyytymättömyyden ilmoitus voi koskea myös vain osaa käräjäoikeuden ratkaisusta. Tällöin ratkaisu tulee muilta osin lainvoimaiseksi eli pysyväksi seitsemän päivän määräajan kuluttua. Tyytymättömyyden ilmoittamisella voidaan siis rajata muutoksenhaku koskemaan sellaista osaa asiasta, joka voidaan ratkaista itsenäisesti, kuten rangaistuksen mittaamista tai oikeudenkäyntikulujen korvaamista.

Jos tyytymättömyyttä ei ilmoiteta määräajassa tai tyytymättömyyttä ilmoitetaan sellaiseen ratkaisuun, johon ei saa hakea muutosta, ei ilmoitusta hyväksytä. Tyytymättömyyden ilmoituksen hyväksymisestä päättää lähtökohtaisesti käräjäoikeuden puheenjohtaja. Jos ilmoitusta ei hyväksytä, siitä on ilmoitettava asianomaiselle henkilölle. Jos tyytymättömyyden ilmoitus hyväksytään, on asianosaiselle annettavaan käräjäoikeuden ratkaisuun liitettävä valitusosoitus, jossa on mainittava muutoksenhakutuomioistuin sekä valitusajan päättymispäivä. Valitusosoituksessa on lisäksi selostettava esimerkiksi sitä, mitä valituksen tulee sisältää sekä millä edellytyksillä jatkokäsittelyluvan saa.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]