Minilex - Lakipuhelin

Terroristiryhmän toiminnan edistäminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Jos joku edistää tietoisesti ryhmän terroristisessa tarkoituksessa tekemiä rikoksia tai niiden valmistelua, hänet tuomitaan terroristiryhmän toiminnan edistämisestä. Mikä tahansa edistäminen ei kuitenkaan tule kyseeseen. Kiellettyä on ryhmän varustaminen esimerkiksi aseilla tai räjähteillä tai valmistustarvikkeilla kuten myös varustamisen yritys. Myöskään muita vaarallisia esineitä ei saa antaa. Terroristiryhmälle ei saa hankkia eikä luovuttaa toimitiloja. Ryhmän tärkeitä taloudellisia asioita ei saa hoitaa, eikä sille saa antaa tärkeitä oikeudellisia tai taloudellisia neuvoja.

Asiamies tai oikeudellinen avustaja saa kuitenkin antaa oikeudellisia neuvoja esitutkinnassa, tuomioistuimessa tai rangaistuksen täytäntöönpanoon liittyen. Tämä poikkeus johtuu epäillyn, syytetyn sekä tuomitun oikeusturvan edellytyksiin; jokaiselle taataan oikeusturva. Terroristiryhmälle ei saa myöskään hankkia valtiota tai kansainvälistä järjestöä vahingoittavaa tietoa. Ryhmän toiminnan edistämiseksi tehty rahanpesu tai sen törkeä muoto voivat olla terroristiryhmän toiminnan edistämisenä pidettäviä rikoksia. Terroristiryhmän rahoittaminen on erillisenä rikoksena tuomittava rikos, ellei rahoittaminen selkeästi edistä terroristiryhmän toimintaa, jolloin se katsotaan tämän rikoksen alaiseksi.

Kuten muissa terrorismirikoksissa, myös terroristiryhmän toiminnan edistämisessä merkityksellisintä on tekijän tahallisuus. Edistäjän tulee olla tietoinen hänen toimintansa merkityksestä ryhmälle, eli ryhmän harhauttaessa ”edistäjää” tarjoamaan varusteita ryhmälle siten, ettei ”edistäjä” ole tietoinen varustavansa terroristiryhmää, ei kyseessä välttämättä ole terroristiryhmän toiminnan edistäminen.

Terroristiryhmäksi katsotaan vähintään kolmen henkilön muodostamaa tietyn ajan koossa pysyvää rakenteeltaan jäsentynyttä yhteenliittymää, jonka tarkoituksena on yhteistuumin tehdä terroristisessa tarkoituksessa tehtäviä rikoksia.

Edistämisrikos tulee kyseeseen, jos tekoa ei pidetä itse terroristisessa tarkoituksessa tehtynä rikoksena tai sen valmisteluna. Rikoksen rangaistusasteikko on vankeutta neljästä kuukaudesta kahdeksaan vuoteen.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


 

Selaa lakitietoa