Minilex - Lakipuhelin

Teollisoikeudet pitävät sisällään myös EU-tavaramerkit ja yhteisömallit

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Teollisrikoksesta tuomitaan se, joka loukkaa kansallista tavaramerkkiä tai yksinoikeutta EU-tavaramerkkiin, EU:n yhteisömallia, patenttia, mallioikeutta, oikeutta piirimalliin, hyödyllismallioikeutta tai kasvinjalostajanoikeutta, ja siten aiheuttaa huomattavaa taloudellista vahinkoa loukatun oikeuden haltijalle. Tekijä tuomitaan teollisoikeusrikoksesta sakkoon tai vankeuteen enintään 2 vuodeksi.

Uuden vuoden 2019 sääntelyn tavoitteena on ollut saattaa voimaan Singaporen sopimus ja täten sisällyttää suojan piiriin myös EU-tavaramerkit ja yhteisömallit.

Teollisoikeusrikossyytteet käsitellään Helsingin käräjäoikeudessa.

Määritelmiä:

Tavaramerkki on merkki, jota elinkeinonharjoittaja käyttää erottamaan tavaransa tai palvelunsa toisten yritysten tavaroista tai palveluista.

EU-tavaramerkillä tarkoitetaan EU-tavaramerkkiasetuksessa olevaa tavaramerkkiä

Patentti on yksinoikeus, jonka perusteella voi kieltää muilta keksinnön ammattimaisen hyväksikäytön. Hyväksikäyttö pitää sisällään mm. valmistuksen, myynnin, käytön ja maahantuonnin. On hyvä huomata, että patentti on voimassa vain niissä maissa, joissa patenttia on haettu ja saatu.

Mallioikeudella halutaan suojata tuotteen ulkomuotoa, kuten muotoa tai väriä.

Piirimallilla puolestaan tarkoitetaan piirin osien kolmiulotteista sijoittelua, millä tavoin tahansa toteutettuna tai ilmaistuna

Hyödyllismallioikeus on mahdollista myöntää esineen muotona, rakenteena tai niiden yhdistelmänä toteutuvaan tekniseen ratkaisuun. Suoja myönnetään, jos se täyttää kolme kriteeriä; on uusi, eroaa selkeästi aiemmista keksinnöistä ja on teollisesti käyttökelpoinen.

Kasvinjalostajanoikeutta haetaan, jos halutaan yksinoikeus lajikkeen ammattimaiseen hyväksikäyttämiseen

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


 

Selaa lakitietoa