Minilex - Lakipuhelin

Rikoslaki ja väärä ilmianto

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Väärä ilmianto on kyseessä silloin, kun joku antaa tuomioistuimelle, esitutkintaviranomaiselle tai jollekin muulle viranomaiselle väärän tiedon ja aiheuttaa siten vaaran, että ilmiannettu pidätetään, vangitaan tai että häneen kohdistetaan jokin muu pakkokeino. Väärä ilmianto voi aiheuttaa myös syytteen nostamisen, rangaistuksen tuomitsemisen tai muun rikosoikeudellisen seuraamuksen virheellisin perustein. Väärästä ilmiannosta on rangaistuksena sakkoa tai enintään kolme vuotta vankeutta.

Väärässä ilmiannossa annetaan siis virheellinen tieto esitutkinta- tai muulle viranomaiselle taikka tuomioistuimelle. Tyypillisesti vääriä tietoja annetaan poliisille tai tulliviranomaisille. Väärä ilmianto on kyseessä esimerkiksi silloin, kun henkilö kertoo poliisille toisen syyllistyneen rikokseen, vaikka tämä ei pidä paikkaansa. Jos kuitenkin vääriä tietoja on annettu ainoastaan rikoksen asianomistajalle, ei kyse ole väärästä ilmiannosta. Sen sijaan tällainen teko voi tulla rangaistuksi kunnianloukkauksena. Väärä ilmianto täytyy siis tehdä viranomaiselle.

Lisäksi edellytetään, että ilmiannon on aiheutettava vaara siitä, että ilmiannettu tulee virheellisin perustein pidätetyksi, vangituksi tai muiden pakkokeinojen kohteeksi taikka hän joutuu syytteeseen, tuomitaan rangaistukseen tai muuhun rikosoikeudelliseen seuraamukseen. Tämä tarkoittaa sitä, että jos ei synny tällaista vaaraa, kyse ei ole väärästä ilmiannosta. Vaara jää syntymättä esimerkiksi silloin, kun viranomainen ilman lisäselvityksiä toteaa ilmoituksen perättömäksi. Tällöinkin ilmianto voi kuitenkin tulla rangaistuksi kunnianloukkauksena. Rankaiseminen väärästä ilmiannosta edellyttää myös tahallisuutta. Tahallisuuteen kuuluu tietoisuus siitä, että annettu tieto on väärä ja sen seurauksena voi olla esimerkiksi henkilön epäily tai rankaisu sellaisesta teosta, jota hän ei ole tehnyt.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]