Minilex - Lakipuhelin

Riita-asian rajoitettu valituslupa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Muutoksenhaku hovioikeuden päätöksestä korkeimpaan oikeuteen edellyttää valitusluvan saamista. Hovioikeus on pääsääntöisesti toinen oikeusaste käräjäoikeuskäsittelyn jälkeen. Muutosta hakevan asianosaisen on pyydettävä valituslupaa korkeimmalta oikeudelta. Ainoastaan sellaisessa riita-asiassa, jossa hovioikeus on ratkaissut asian ensimmäisenä oikeusasteena, ei valituslupaa tarvita lainkaan. Rajoitettu valituslupa tarkoittaa korkeimman oikeuden antamaa lupapäätöstä siitä, että valittaja saa asiansa osittain käsiteltäväksi korkeimpaan oikeuteen.

Pääsääntöisesti valituslupa edellyttää, että ainakin yksi kolmesta tarkemmin määritellystä kriteeristä täyttyy. Samat kriteerit liittyvät myös rajoitettuun valituslupaan. Lupa voidaan myöntää ensinnäkin , jos asiassa on tärkeä saada korkeimman oikeuden kanta muiden samanlaisten tapausten ratkaisemiseksi tai oikeuskäytännön yhtenäisyyden varmistamiseksi. Toiseksi hovioikuden ratkaisuun liittyvä niin vakava virhe, että ratkaisu olisi purettava tai poistettava, voi olla erityinen syy saattaa asia edelleen korkeimman oikeuden käsiteltäväksi. Kolmas kriteeri on muu painava syy valitusluvan myöntämiselle.

Rajoitettu valituslupa voi koskea ensinnäkin osaa hovioikeuden ratkaisusta. Asianosainen voi siis hakea valituslupaa koko asian muutoksenhakua varten, mutta hovioikeus voi myöntää valitusluvan vain jonkin kysymyksen osalta ja säilyttää hovioikeuden ratkaisun muuten ennallaan. Toiseksi korkein oikeus voi rajoittaa valitusluvan koskemaan vain kysymystä, jonka ratkaiseminen on erityisen tärkeää oikeuskäytännön ohjaamiseksi tai muuten valituslupaperusteen takia. Tällöinkin hovioikeuden ratkaisu pysytetään muilta osin, kuin erityiskysymyksen kohdalta.

Korkein oikeus ottaa valitusluvan ulkopuolelle jätetyt tosiasiat huomioon sellaisina, kuin hovioikeus on ne todennut. Kaikkia faktoja ei näin ollen käsitellä uudelleen, kun kyse on osittaisesta valitusluvasta. Jos valituslupa myönnetään rajoitetusti, voi korkein oikeus käsitellä valituksen muiltakin osin myöhemmin. Asiasta voidaan tehdä päätös varsinaisen valituksen käsittelyn yhteydessä.

Valituslupahakemus on laadittava oikein, jotta korkein oikeus voi sen pohjalta myöntää valitusluvan tai rajoitetun valitusluvan. Lakimieheen kannattaa olla yhteydessä valituslupahakemuksen vaatimusten varmistamiseksi.  

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]