Minilex - Lakipuhelin

Rajoitukset sopijapuolten välillä

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Jotta oikeudenmukaisuus toteutuisi sopijapuolten välillä, on lainsäädännössämme pakottavaa sääntelyä koskien sopimuksia. Heikompaa osapuolta pyritään suojaamaan, sillä esimerkiksi ammattimaisella myyjällä on usein tarkempaa asiantuntemusta koskien sopimuksen kohdetta ja sopimusmenettelyä. Tällainen asia on muun muassa asunnon hankkiminen. Sopimusvapauden rajoitusten taustalla voi myös olla talouspoliittinen syy tai muu vastaava yleisen edun vaatimus.

Sopimusvapauteen voidaan puuttua rajoittamalla sisältövapautta, jolloin kaikista ehdoista ei voida sopia osapuolten mielen mukaan. Päätäntävapaus puolestaan tarkoittaa, että jokainen saa tehdä sopimuksen kenen kanssa haluaa ja päinvastaisesti olla tekemättä. Päätäntävapautta rajoittaa sopimuspakko.

Sopimusten muotovapautta rajoitetaan muun muassa kiinteistön kaupassa. Laissa on nimenomaisesti määritelty tietyt asiat, jotka tulee mainita sopimuksessa. Sopijapuolten välistä purkuvapautta rajoitetaan myös. Mikäli sopijapuolet saisivat aina halutessaan purkaa sopimuksen, olisi tämä sopimusten sitovuuden periaatteen vastaista. Siksi yleisesti katsotaan, että purkuun oikeuttavan rikkomuksen on oltava olennainen.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


 

Selaa lakitietoa