Minilex - Lakipuhelin

Pesänhoitajan palkkio valtion varoista

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Pääsääntöisesti pesänhoitajalla on oikeus saada kohtuullinen palkkio konkurssipesän varoista. Tällöin palkkion suuruuteen vaikuttavina tekijöinä ovat työn vaativuus, työn määrä ja pesän laajuus. Poikkeustapauksissa pesänhoitaja voi kuitenkin saada palkkionsa valtion varoista, jos konkurssipesän varat eivät riitä palkkion maksamiseen tai jos se on muutoin tarkoituksenmukaista.

Ensinnäkin pesänhoitajan palkkio voidaan maksaa valtion varoista korvauksena pesäluettelon ja velallisselvityksen laatimisesta. Tällöin pesänhoitajalle maksetaan palkkiona ja kustannusten korvauksena pesäluettelon ja velallisselvityksen laatimisesta valtion varoista enintään 1000 euroa ja vain siltä osin kuin konkurssipesän varat eivät riitä palkkioon ja korvaukseen.

Toiseksi pesänhoitajan palkkio voidaan maksaa valtion varoista pesänhoitajan tekemän rikosepäilyyn liittyvän ilmoituksen johdosta. Jos pesänhoitaja tekee rikosepäilyyn perustuvan ilmoituksen poliisille, hänelle voidaan siihen liittyvästä lisätyöstä maksaa valtion varoista palkkiota ja kustannusten korvausta enintään 600 euroa. Palkkiota ja korvausta maksetaan valtion varoista vain siltä osin kuin konkurssipesän varat eivät riitä palkkioon ja korvaukseen.

Kolmanneksi pesänhoitajan palkkio voidaan maksaa valtion varoista, jos se on tarkoituksenmukaista julkisselvityksen toteuttamiseksi. Jos tuomioistuin konkurssiasiamiehen esityksestä määrää, että konkurssi jatkuu julkisselvityksenä, niin konkurssiasiamies voi päättää, että pesänhoitajalle kuuluva pesän varoista otettava korvaus maksetaan valtion varoista. Pesänhoitajan on tällöin luovutettava pidättämänsä konkurssipesään kuuluva omaisuus julkisselvittäjälle.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa