Minilex - Lakipuhelin

Pesänhoitajan ja tilapäisen pesänhoitajan määrääminen konkurssipesään


>> Lakipuhelin neuvoo vuosien kokemuksella - Soita 0600 12 450 >>

Tuomioistuin määrää pesänhoitajan konkurssin alkaessa. Tuomioistuin harkitsee itsenäisesti, kenet pesänhoitajaksi valitaan. Pesänhoitajan valitseminen ei siten ole esimerkiksi velkojien oikeus. Suurimmille velkojille ja pesänhoitajaksi esitetylle varataan kuitenkin oikeus tulla kuulluksi. Harkintansa mukaan tuomioistuin voi varata myös muun muassa velalliselle sekä muille velkojille tilaisuuden tulla kuulluksi.

Tuomioistuin antaa valitsemalleen pesänhoitajalle todistuksen tehtävään määräämisestä. Pääsääntöisesti pesänhoitajia määrätään vain yksi. Pesänhoitajia voidaan kuitenkin määrätä useampia, jos se katsotaan tarpeelliseksi. Tuomioistuin voi määrätä toisen pesänhoitajan tai erityisen pesänhoitajan myös vasta myöhemmin. Kukin pesänhoitaja on konkurssipesän lakimääräinen edustaja. Konkurssipesän hallinto voidaan jakaa pesänhoitajien kesken tuomioistuimen määräämällä tavalla.

Tuomioistuimen on määrättävä tilapäinen pesänhoitaja, mikäli pesänhoitajaa ei voida heti konkurssin alkaessa määrätä. Pesänhoitaja on tällöin määrättävä kahden viikon kuluessa tilapäisen pesänhoitajan määräämisestä.

Soittamalla lakipuhelimeen saatat säästää helposti jopa tuhansia euroja.

 

Selaa lakitietoa