Minilex - Lakipuhelin

Pesänhoitaja ja pesänselvittäjä

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Pesänhoitaja ja pesänselvittäjä ovat molemmat kuolinpesän toimijoita. Pesänhoitajalla voidaan tarkoittaa kahta toimijaa kuolinpesässä. Pesänhoitaja voi hoitaa väliaikaisesti kuolinpesää esimerkiksi sen juoksevia asioita, jos yhteishallintoa ei saada aikaan. Kuolinpesän väliaikaiseksi pesänhoitajaksi ryhtyy yleensä yksi kuolinpesän osakas tai perintökaaren mukaan leski tai se osakas, joka asui perittävän kassa. 

 

Toinen merkitys pesänhoitajalla on konkurssipesän pesänhoitaja, jos kuolinpesä luovutetaan konkurssiin. Tällöin pesänhoitajalla on lukuisia lakisääteisiä tehtäviä, jotka liittyvät muun muassa konkurssipesän omaisuusselvitykseen, pesäluettelon laatimiseen, omaisuuden myyntiin ja juoksevan hallinnon hoitamiseen. 

 

Pesänselvittäjä on tuomioistuimen määräämä henkilö, joka ryhtyy kaikkiin sellaisiin toimiin, jotka ovat tarpeen kuolinpesän selvittämiseksi ja jakokuntoon saattamiseksi. Osakas voidaan määrätä pesänselvittäjäksi, jos muut osakkaat eivät sitä vastusta ja siihen on erityinen syy. 

 

Pesänselvittäjän tehtäviin kuuluu pesän omaisuuden haltuunotto, sen omaisuuden säilyttäminen sekä muut pesänhoitotoimenpiteet. Jos pesän vara eivät riitä velkojen maksuun, pesänselvittäjän tulee pyrkiä tekemään velkojien kanssa sopimus velkojen maksusta. 

 

Pesänselvittäjä edustaa kuolinpesää puolueettomasti ja hänen on laadittava asiakirja, josta käy ilmi pesä varat ja velat sekä kullekin velkojalle tuleva jako-osuus. Pesänselvittäjän on määrättävä perunkirjotuksen aika ja paikka sekä sitä toimittamaan kaksi uskottua henkilöä. Kuolinpesän hoitamiseen liittyvissä asioissa voitte ottaa yhteyttä lakipuhelimeen, lakimiehet vastaavat vuosien kokemuksella. 

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa