Minilex - Lakipuhelin

Perintöveroprosentti

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Perintöveroprosentti määräytyy saatavan perinnön arvon sekä perinnönsaajan ja perinnönjättäjän sukulaisuussuhteen mukaan.

Perintöverotuksessa on käytössä kaksi veroluokkaa. Ensimmäiseen – kevyemmin verotettuun - luokkaan kuuluvat vainajan aviopuoliso, vainajan suoraan ylenevässä tai alenevassa polvessa olevat perilliset – eli lapset, lapsenlapset, vanhemmat, isovanhemmat ja niin edelleen –,  vainajan aviopuolison suoraan alenevassa polvessa olevat perilliset, sekä eräässä tapauksessa vainajan kihlakumppani. Ensimmäiseen veroluokkaan kuuluvana pidetään myös sellaista vainajan kanssa avioliitonomaisissa olosuhteissa elänyttä henkilöä, jonka kanssa vainaja on aiemmin ollut avioliitossa tai jonka kanssa hänellä on – tai on ollut – yhteinen lapsi. Nykyisin myös ottovanhemmat ja ottolapset ovat samassa asemassa biologisten sukulaisten kanssa. Toiseen veroluokkaan puolestaan kuuluvat kaikki muut mahdolliset perinnönsaajat kuten kaukaisemmat sukulaiset ja ei-sukulaiset.

Perintöveroa maksetaan molemmissa veroluokissa yli 20 000 euron perinnöstä ja veron määrä lasketaan jokaiselle perillisille erikseen saatavan perinnön käyvän arvon mukaisesti vainajan omaisuudesta laaditun perukirjan ja erillisen perinnöstä annettavan veroilmoituksen perusteella.

Omaisuuden arvon mukaan saatavasta perinnöstä maksetaan niin sanottu vakioerä, joka vaihtelee perinnön arvon mukaan, sekä kunkin arvoluokan alarajan ylittävän omaisuuden arvon mukainen prosenttiosuus. Arvoluokkien mukaiset perintöveroprosentit sekä vakioerät ovat erisuuruisia ensimmäisessä ja toisessa perintöveroluokassa.

Perintöverotuksessa myös mahdollinen aiemmin saatu ennakkoperintö otetaan huomioon perintöosan arvoa määriteltäessä, joten saatu ennakkoperintö voi nostaa perintöveroprosenttia.

Tarkempaa tietoa perintöveron määräytymisestä ja esimerkiksi erilaisista siitä tehtävistä vähennyksistä voi tiedustella ammattilaisilta.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa