Minilex - Lakipuhelin

Perintövero minimi

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Perintöosuuden tulee olla 20 000 euroa tai enemmän, että siitä pitää maksaa perintöveroa. Alle 20 000 euron suuruisesta perintöosasta ei siis tarvitse maksaa lainkaan veroa. Esimerkiksi 20 000 euron arvoisesta perintöosuudesta maksetaan perintöveroa 100 euroa riippumatta siitä, kumpaan perintöveroluokkaan perillinen kuuluu. Lisäksi perinnönjättäjän tavanomainen koti-irtaimisto on verovapaata 4000 euroon asti.

Perintöverovelvollisia ovat perilliset ja testamentinsaajat. Perintövero lasketaan jokaisen perillisen osalta erikseen. Perintöveron määrän vaikuttaa perintöosuuden suuruuden lisäksi perinnön- tai testamentinsaajan ja vainajan välinen sukulaisuussuhde.

Perilliset on jaettu kahteen perintöveroluokkaan. Ensimmäiseen veroluokkaan kuuluvat vainajan lähimmän sukulaiset. Näitä ovat vainajan aviopuoliso, suoraan ylenevässä tai alenevassa polvessa oleva perillinen, aviopuolison suoraan alenevassa polvessa oleva perillinen sekä sellainen perinnönjättäjän kihlakumppani, jolle maksetaan perintökaaren mukaista avustusta.

Aviopuolisona pidetään myös perinnönjättäjän kanssa elänyttä henkilöä, joka on aikaisemmin ollut avioliitossa perinnönjättäjän kanssa tai jolla on tai on ollut yhteinen lapsi tämän kanssa.

Toiseen veroluokkaan kuuluvat vainajan kaukaisemmat sukulaiset ja muut henkilöt.

Molemmissa veroluokissa perintöosuuden tulee olla vähintään 20 000, jotta siitä tulee maksaa perintöveroa. Alle 20 000 euron arvoiset perintöosuudet ovat kokonaan verottomia molemmissa veroluokissa. Ensimmäisessä veroluokassa veroprosentit ovat pienemmät kuin toisessa veroluokassa. Vainajan lähimmät sukulaiset maksavat perintöveroa vähemmän kuin vainajan kaukaisemmat sukulaiset ja suvun ja perheen ulkopuoliset henkilöt.

20 000 euron arvoisessa perintöosuudessa veroluokkien erot eivät vielä näy. Molemmissa veroluokissa tästä maksetaan perintöveroa 100 euroa, joka on siis perintöveron minimimäärä. Jos perintöosan suuruus on kuitenkin esimerkiksi 40 000 euroa, ensimmäiseen veroluokkaan kuuluva henkilö maksaa siitä perintöveroa 1500 euroa, kun taas toiseen perintöveroluokkaan kuuluva henkilö maksaa siitä perintöveroa 3900 euroa.

Perintöosuuden tulee olla siis 20 000 euroa tai enemmän, jotta siitä tulee maksettavaksi perintöveroa. Alle 20 000 euron arvoiset perintöosuudet ovat kokonaan verovapaita. Minimi perintöveron määrä on tällöin 100 euroa, joka maksetaan 20 000 euron arvoisesta perintöosuudesta. Perintöverot lasketaan perintöveroluokkien mukaan. 1.1.2017 alkaen tuli voimaan uudet perintöveroluokat. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa