Minilex - Lakipuhelin

Perintövero kun kyseessä ei ole rintaperillinen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Perintöverovelvollisia ovat perilliset ja testamentinsaajat. Perintövero lasketaan jokaisen perinnönsaajan osalta erikseen. Perintöveron määrään vaikuttaa perintöosan suuruus sekä perinnön- ja testamentinsaajan sukulaisuussuhde vainajaan.

Perinnönsaajat on jaettu kahteen veroluokkaan, joiden mukaan suoritettavan veron määrä lasketaan. Jos kysymyksessä ei ole rintaperillinen, mutta joku muu vainajan lähisukulainen, kuuluu hän ensimmäiseen veroluokkaan. Vainajan lähisukulaisia ovat siis rintaperillisen lisäksi perinnönjättäjän aviopuoliso, suoraan ylenevässä polvessa oleva perillinen, aviopuolison suoraan alenevassa polvessa oleva perillinen sekä perinnönjättäjän kihlakumppani, jos hänelle maksetaan perintökaaren mukaista avustusta vainajan varoista. Aviopuolisona pidetään myös sellaista henkilöä, joka eli vainajan kanssa avioliitonomaisissa olosuhteissa ja jonka kanssa vainaja oli aiemmin naimisissa tai jolla on tai on ollut vainajan kanssa yhteinen lapsi.

Toiseen veroluokkaan kuuluvat vainajan sellaiset sukulaiset, jotka eivät kuulu ensimmäiseen veroluokkaan. Toiseen veroluokkaan kuuluvat myös suvun ja perheen ulkopuoliset henkilöt.

Avopuoliso perii ainoastaan silloin, jos vainaja on testamentannut omaisuuttaan tälle. Jos avopuolisoilla on siis yhteinen lapsi tai jos he ovat aiemmin olleet keskenään naimisissa, avopuoliso kuuluu ensimmäiseen veroluokkaan. Muissa tapauksissa avopuoliso kuuluu toiseen veroluokkaan. Myös kihlakumppani perii ainoastaan silloin, jos vainaja on testamentannut omaisuuttaan tälle. Jos kihlakumppanilla suoritetaan perintökaaren mukaista avustusta vainajan varoista, hän kuuluu ensimmäiseen veroluokkaan. Muissa tapauksissa kihlakumppani kuuluu toiseen veroluokkaan.

Veron määrä lasketaan siis sen veroluokan mukaan, johon perinnönsaaja kuuluu. Ensimmäiseen veroluokkaan kuuluvat vainajan lähimmät sukulaiset. Tässä veroluokassa myös veroprosentit ovat alhaisemmat. Toiseen veroluokkaan taas kuuluvat vainajan kaukaisemmat sukulaiset ja ulkopuoliset henkilöt. Tällaisten henkilöiden perintöveroprosentit ovat suuremmat.

Lisätietoa eri henkilöiden perintöverotuksesta saat soittamalla lakipuhelimeen tai jättämällä kysymyksesi verkkosivujen kautta.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa