Minilex - Lakipuhelin

Perintövero ja hallintaoikeustestamentti

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Hallintaoikeustestamentissa tietyn omaisuuden omistusoikeus määrätään eräälle tahdolle ja hallintaoikeus toiselle taholle. Hallintaoikeustestamentissa on voitu esimerkiksi määrätä, että perittävän leski saa elinikäisen hallintaoikeuden joko kaikkeen taikka vaihtoehtoisesti tiettyyn omaisuuteen ja omaisuuden omistusoikeus jaetaan lakisääteisen perimysjärjestyksen mukaan.

Hallintaoikeus on perintöverotuksessa perintöverosta vapaa. Hallinta- eli käyttöoikeustestamentin haltijalla on oikeus hallita omaisuutta sekä nauttia sen tuotosta ja tulosta. Tärkeää on kuitenkin huomata, että hallintaoikeuden haltijan on maksettava saamastaan tulosta tuloveroa. Hänen tulee myöskin vastata tarpeellisista, esimerkiksi omaisuuden korjauskustannuksista.

Omistusoikeuden saaja maksaa siis perintöveron, mutta hänen veron määrässään otetaan huomioon hallintaoikeuden pääomitettu arvo. Hallintaoikeus pienentää näin omistusoikeuden saajan maksettavaa veroa, sillä hallintaoikeuden arvo pääomitetaan ja arvo vähennetään eränä. Tältä kannalta hallintaoikeustestamenttia voidaan pitää edullisena. Hallintaoikeus tuottaa myös haltijalleen vahvan aseman, sillä ilman hallintaoikeuden haltijan suostumusta omistaja ei saa esimerkiksi myydä hallintaoikeuden kohdetta. Hallintaoikeustestamentilla ei myöskään voida loukata rintaperillisen oikeutta lakiosaansa. Perintöverotukseen liittyvissä lisäkysymyksissä on suositeltavaa olla yhteydessä lakimieheen puoleen. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa