Minilex - Lakipuhelin

Perintövero ja hallintaoikeus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Puolison kuoleman jälkeen leskellä on oikeus pitää puolisoiden omaisuus jakamattomana hallussaan. Tätä kutsutaan lesken hallintaoikeudeksi. Jos rintaperillinen tai yleistestamentin saaja vaatii kuitenkin pesänjakoa, kaventuu lesken hallintaoikeus vähimmäissuojaan. Leskellä on tällöin oikeus pitää jakamattomana hallinnassaan puolisoiden yhteisenä kotina käytetty tai muu jäämistöön kuuluva lesken kodiksi sopiva asunto. Leskellä ei kuitenkaan ole oikeutta pitää jäämistöön kuuluvaa asuntoa hallinnassaan, jos hänen omaan varallisuuteen kuuluu hänen kodikseen sopiva asunto. 

Hallintaoikeus tarkoittaa sitä, että leskellä on oikeus käyttää vainajan omaisuutta, mutta hän ei saa myydä tai muuten luovuttaa sitä. Kuolinpesän omaisuuden myymiseksi tarvitaan kaikkien pesän osakkaiden suostumus.

Lesken hallintaoikeus pienentää perintöveron määrää, sillä hallintaoikeuden pääomitettu arvo vähennetään perintöverotuksessa jäämistön arvosta. Tätä kutsutaan hallintaoikeusvähennykseksi. Leski sen sijaan ei ole velvollinen suorittamaan perintöveroa hänen oikeudestaan pitää kuolleen puolisonsa jäämistöä jakamattomana hallinnassaan.

Mikäli haluat lisää tietoa perintöverotukseen liittyvistä asioista, voit olla yhteydessä Minilexin lakimiehiin.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa