Minilex - Lakipuhelin

Perintövero ja ennakkoratkaisu

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Perintönä tai testamentista saadusta omaisuudesta on maksettava perintöveroa, jos perinnönjättäjä tai perinnön- tai testamentinsaaja asui kuolinhetkellä Suomessa. Perintöveroa on jokaisen perillisen ja testamentinsaajan maksettava erikseen. Perintöveron suuruuteen vaikuttaa monet tekijät, esimerkiksi sukulaisuussuhde. Jos perintöosan suuruus on alle 20 000 euroa, ei perinnöstä tarvitse maksaa ollenkaan perintöveroa. Myös tavanomainen koti-irtaimisto on verovapaata 4000 euroon asti. 

Tietyissä tilanteissa verovelvollinen voi ennakkoon hakea ennakkoratkaisua tietyssä verokysymyksessä Verohallinnolta. Ennakkoratkaisua voi tavallisesti hakea vain omaa verotusta koskevassa asiassa.

Kun ratkaisua haetaan perintöveroa koskevassa asiassa, sitä voi hakea perinnönjättäjän kuoleman jälkeen. Ennakkoratkaisu koskee vain kuoleman jälkeisiä toimia perintöverotukseen liittyen. Ennakkoratkaisua voi hakea kuolinpesän osakkaat, mutta myös eloonjäänyt puoliso voi hakea ennakkoratkaisua, vaikka hän ei olisikaan kuolinpesän osakas. Ennakkoratkaisua tulee hakea ennen perintöverotuksen toimittamista. Tyypillisesti ennakkoratkaisut ovat liittyneet perinnöstä luopumistilanteisiin.

Ennakkoratkaisun hakemuksen muodolle ei ole laissa asetettu muotomääräyksiä, mutta luonnollisesti se täytyy tehdä kirjallisena. Hakemukseen on hyvä liittää asiakirjoja riippuen siitä, mihin ennakkoratkaisua haetaan, sillä ennakkoratkaisu annetaan hakijan tietojen ja asiakirjojen pohjalta. Lainvoimaisella ennakkoratkaisulla on verottajaan nähden sitova vaikutus vain, jos hakija on esittänyt verottajalle todenmukaiset ja riittävät tiedot.

Perintöveroon liittyvissä kysymyksissä kannattaa olla yhteydessä lakimiehiimme. 

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa