Minilex - Lakipuhelin

Perintövero ja ennakkoperintö

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Ennakkoperinnön merkitys konkretisoituu lähinnä vasta perittävän kuoltua ja perinnönjaossa. Keskeistä ennakkoperinnön suhteen on se, onko perittävä tarkoittanut, että hänen antamat aikaisemmat lahjat otettava huomioon perinnönjaossa. Tällä on merkitystä, sillä mikäli perittävän tarkoituksena on nimenomaisesti, että hänen aikaisemmin antamansa lahjat huomioidaan, lahjat jo saaneet saavat perinnönjaossa vähemmän omaisuutta kuin muut. Mikäli jokin lahja katsotaan ennakkoperinnöksi, tarkoittaa se sitä, että lahja lisätään osaksi muuta perintöä ilman aikarajoja.

Näin ollen kannattaa kiinnittää huomioita siihen, haluaako lahjanantaja lahjan otettavaksi mukaan myöhemmin tehtävässä perinnönjaossa.  Rintaperillisille annetut lahjat katsotaan ennakkoperintöolettaman mukaan ennakkoperinnöksi, jollei lahjanantaja on erikseen ilmaissut tarkoituksensa toisin. Lahjanantaja voi merkitä lahjakirjaan, ettei lahjaa oteta huomioon ennakkoperintönä. Lahjaa voidaan pitää ennakkoperintönä vain siinä tapauksessa, että sen saajana on perillisasemassa perittävän kuolinhetkellä. Taas vastakkaisesti muulle henkilölle annettu lahja on katsottava ennakkoperinnöksi vain, jos lahjanantaja on niin erikseen määrännyt.

Ennakkoperinnöstä maksetaan normaalisti lahjaveroa, kun ennakkoperintö saadaan; se on saantona lahja. Kuitenkin perintöverotuksessa jo maksettu lahjavero otetaan huomioon. Jos kuitenkin jo maksettu lahjavero on suurempi kuin perintövero, ei erotusta makseta takaisin. Ennakkoperintö on siis lahja, joka otetaan huomioon perintöverotuksessa. Lisäkysymyksien suhteen kannattaa kääntyä lakimiehen puoleen.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa