Minilex - Lakipuhelin

Perintövero avoliitossa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Avopuoliso ei kuuluu lakimääräiseen perimysjärjestykseen. Tästä syystä avopuoliso ei peri puolisoaan lain nojalla. Avopuolisot voivat kuitenkin vaikuttaa eloon jääneen puolison asemaan ja turvata hänen taloudellinen tilansa kuolemantapauksen varalta tekemällä testamentin. Testamentin nojalla avopuoliso perii puolisonsa tämän kuoleman jälkeen.

Avopuoliso perii siis vain, jos perittävä on tehnyt hänen hyväkseen testamentin. Jos avopuolisot ovat eläneet avioliitonomaisissa olosuhteissa yhteisessä taloudessa avioliittoa solmimatta ja heillä on tai on ollut yhteinen lapsi tai he ovat olleet aiemmin keskenään naimisissa, avopuoliso kuuluu ensimmäiseen perintöveroluokkaan. Muussa tapauksessa avopuolisoa verotetaan toisen perintöveroluokan mukaan.

Perilliset ovat siis jaettu kahteen perintöveroluokkaan perillisen ja vainajan välisen sukulaisuussuhteen nojalla. Ensimmäiseen perintöveroluokkaan kuuluvat vainajan lähimmät sukulaiset ja toiseen perintöveroluokkaan kaukaisemmat sukulaiset ja muut henkilöt. Avopuoliso voi siis kuulua molempiin perintöveroluokkiin. Jos avopuolisoilla on tai on ollut yhteinen lapsi tai jos he ovat olleet aiemmin keskenään naimisissa, avopuoliso kuuluu ensimmäiseen perintöveroluokkaan. Jos heillä ei ole yhteistä lasta eivätkä he ole olleet aikaisemmin keskenään naimisissa, avopuolisoa verotetaan toisen perintöveroluokan mukaan.

Avopuolisolla voi olla myös oikeus perintökaaren tarkoittamaan avustukseen. Avopuolisolla voidaan antaa jäämistöstä rahaa, muuta omaisuutta tai käyttöoikeus omaisuuteen sen mukaan kuin katsotaan kohtuulliseksi, jos hänen toimeentulonsa on perittävän kuoleman jälkeen heikentynyt ja avustus on tarpeen hänen toimeentulonsa turvaamiseksi. Tällaisen avustuksen osalta avopuoliso kuuluu ensimmäiseen perintöveroluokkaan, jos avopuolisot ovat asuneet yhteistaloudessa vähintään viisi vuotta tai jos heillä on tai on ollut yhteinen tai yhteisessä huollossa oleva lapsi.

Avopuolison perintöveron määrään vaikuttaa siis perittävän omaisuuden arvo sekä se, kumpaan perintöveroluokkaan avopuoliso kuuluu. Jos avopuolisoilla on tai on ollut yhteinen lapsi tai he ovat olleet aiemmin keskenään naimisissa, avopuoliso kuuluu ensimmäiseen veroluokkaan, muissa tapauksissa toiseen. Avopuoliso ei kuitenkaan peri ilman hänen hyväkseen tehtyä testamenttia. Avopuolisolla voi joka tapauksessa olla oikeus saada hyvitystä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa