Minilex - Lakipuhelin

Perintövero asunnosta

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Perintövero maksetaan asunnon käyvästä arvosta. Käypä arvo määritetään ensisijaisesti juuri kyseistä kohdetta koskevien kauppahintatietojen perusteella. Arvonmäärittäminen on perintöverotuksessa aina yksilöllistä ja kertaluonteista. Siksi se voi olla vaikea määrittää yksiselitteisesti oikea arvostustasoa etenkin asuntojen osalta.

Perintöverotuksen yhteydessä asunnolla tarkoitetaan yleensä joko asuinhuoneistoon oikeuttavia osakkeita, eli asunto-osakehuoneistoa, tai omakotitalokiinteistöä. Koska asuntoa ei ole perintöveroa määrättäessä yleensä vielä myyty, käytetään sen käyvän arvon määrittämisessä hyväksi muiden vastaavanlaisten asuntojen kauppahintatietoja.

Asunnon arvosta saadaan perintöverotuksessa vähentää lesken tai testamentinsaajan hallintaoikeus asuntoon. Asunnon perintöverotusarvoa vähentää luonnollisesti myös kuolinpesän muut velat ja maksut.

Jos perintöverotuksen kohteena oleva asunto on ostettu tai myyty lähiaikoina, voidaan tätä arvoa käyttää perintöverotuksessa. Perukirjaan on tällöin laitettava asunnon käypä arvo kokonaan, eikä kauppahinnasta saa vähentää kiinteistönvälittäjän palkkiota tai muita myyntikuluja, vaan näitä saa vähentää vasta perinnön myyntiin liittyvässä tuloverotuksessa.

Asunnon perintöverotusarvoa on mahdollista oikaista myöhemmin. Jos esimerkiksi asunto myydään kohtuullisen lyhyen ajan kuluttua perintöverotuksen toimittamisesta, asiakas voi hakea muutosta ja vaatia, että asunnosta saatua myyntihintaa käytetään sen käypänä arvona verotuksessa.

Perintöveroa koskevissa kysymyksissä kannattaa olla yhteydessä asiantuntijaan, jotta asia tulee asianmukaisesti selvitetyksi ja hoidetuksi. Mikäli haluat saada lisätietoa perintöverotuksesta tai haluat harjoittaa verosuunnittelua, voit ottaa yhteyttä lakimiehiimme, jotka ovat apunasi.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa