» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »
Jos muuta ei ole sovittu, työntekijälle maksetaan vuosilomalain mukaan vuosilomapalkkaa. Vuosilomapalkalla tarkoitetaan yksinkertaisesti sitä palkkaa, joka maksetaan työntekijälle ajalta, jolla hän on lomalla. Tarkoituksena on taata työntekijälle sama tulotaso vuosiloman aikana, kuin normaalisti työssä ollessa. Vuosilomapalkan lisäksi on olemassa myös lomakorvaus ja lomaraha. Lomakorvausta maksetaan myös vuosilomalain perusteella, mutta lomaraha perustuu ainoastaan työehtosopimuksiin. Lomarahalla tarkoitetaan sellaista palkkaa, joka maksetaan vuosilomapalkan lisäksi työehtosopimukseen perustuen.
Lähtökohtana vuosilomalaissa on se, että työntekijällä on oikeus saada vuosilomansa ajalta vähintään säännönmukainen tai keskimääräinen palkkansa siten kuin laissa tarkemmin säädetään. Laki sisältää kuitenkin myös tarkempia sääntöjä, joiden perusteella vuosilomapalkka voidaan laskea. Palkanlaskentasääntö voi perustua viikko- tai kuukausipalkkaan, keskipäiväpalkkaan, prosenttiperusteiseen palkkaan tai palvelurahoihin perustuvaan palkkaan. Esimerkiksi viikko- tai kuukausipalkkaa koskevaa laskentasääntöä sovelletaan kun työntekijöihin, joiden palkka on sovittu viikolta tai pidemmältä ajalta. Prosenttiperusteista sääntöä käytetään sen sijaan tapauksissa, joissa on sovittu kuukausipalkasta, mutta työntekijän työaika jää yhtenä tai useampana kuukautena alle 35 tunnin.
Lomakorvausta voi saada työsuhteen aikana ja työsuhteen päättyessä. Työsuhteen jatkuessa lomakorvausta maksetaan, kun työntekijä ei ole ansainnut vuosilomapäiviä. Vuosilomakorvaus lasketaan tiivistetysti seuraavasti: Alle vuoden työsuhteissa 9 %:a edellisen lomanmääräytymisvuoden aikana maksetusta palkasta ja yli vuoden kestäneissä työsuhteissa 11,5 %:a samalla tavalla laskettuna. Työsuhteen päättyessä lomakorvaus lasketaan samoin, kuin vuosilomapalkka laskettaisiin. Jos lomapäiviä ei ole kertynyt, lasketaan edellä mainitun mukaisesti alle vuoden ja yli vuoden työsuhteissa.
Työntekijän pitäessä vuosilomaa hän saa monesti myös lomarahaa. Tämän suuruus on yleensä puolet loma-ajan palkasta. Lomarahan suuruus ja maksamisen yksityiskohdat on aina syytä kuitenkin tarkastaa oman alan työehtosopimuksesta.
Kokoavasti voidaan sanoa, että loma-ajan palkanmaksuun ja muihin korvauksiin liittyvät säännöt ovat moninaisia ja niitä sovelletaan aina tapauskohtaisesti. Ongelmatilanteessa on suositeltavaa kääntyä asiantuntijan puoleen.
- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -
Pyydä tarjous lakipalvelusta
Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.
Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi
Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.
Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:
- maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
- maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
- halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.
Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.
Aiheeseen liittyvät artikkelit
Selaa lakitietoa