Minilex - Lakipuhelin

Palkanmaksu irtisanoutumistilanteessa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Työsuhteen päättyessä irtisanomiseen työntekijän tai työnantajan aloitteesta, päättyy aina myös palkanmaksukausi. Koska työnantajan on maksettava työntekijälle palkka palkanmaksukauden viimeisenä päivänä, on palkka irtisanoutumistilanteessa maksettava irtisanomispäivänä. Asiasta voidaan sopia myös toisin. Osapuolet voisivat esimerkiksi sopia, että palkka maksetaan 15 päivää ennen jokaisen palkanmaksukauden päättymistä.

Työnantajan on annettava työntekijälle irtisanomisaika ennen varsinaista irtisanomista. Irtisanomisajalla tarkoitetaan aikaa, joka alkaa irtisanomisilmoituksesta ja päättyy varsinaiseen työsuhteen päättämiseen. Työsuhde päättyy siten irtisanomisajan viimeisenä päivänä. Irtisanomisajalla työnantajan on maksettava työntekijälle palkkaa normaalisti, sillä työsuhteen normaalit ehdot ovat tänä aikana voimassa. 

Palkanmaksu voi viivästyä työsuhteen päättyessä, jolloin työntekijä ei saa palkkaansa irtisanomispäivänä. Tällöin hänelle syntyy yleensä oikeus odotusajan palkkaan. Odotusajan palkka on täysi palkka niiltä kalenteripäiviltä, joina työntekijä joutuu odottamaan lopputiliään. Odotusajan palkkaa ei kuitenkaan voi saada yli kuudelta odotuspäivältä. Tilanne voisi käydä työnantajan kannalta kohtuuttomaksi, jos tämä joutuisi maksamaan työntekijälle täyden palkan rajoittamattomalta ajalta lopputilin viivästymisen jälkeen. Täyden palkan lisäksi työntekijällä on oikeus saada palkalle viivästyskorkoa odotusajalta.

Ehdoton odotusajan palkka koskee vain selviä ja riidattomia tapauksia. Palkanmaksun viivästymisen johtuessa epäselvästä tai riitaisesta irtisanoutumistilanteesta taikka erehdyksestä, on työntekijän vastuulla tehdä huomautus viivästymisestä kuukauden sisällä irtisanomisajan viimeisestä päivästä. Mikäli työnantaja tämän huomautuksen johdosta suorittaa lopputilin työntekijälle kolmen arkipäivän sisällä, ei oikeutta odotusajan palkkaan synny. Jos sen sijaan työnantaja ei reagoi huomautukseen kyseisessä määräajassa, joutuu se maksamaan työntekijälle odotusajan palkkaa. Tässä tapauksessa velvollisuus odotusajan palkan maksamiseen alkaa kolmen arkipäivän kuluttua työntekijän huomautuksesta, eli siitä, kun työnantaja olisi viimeistään pitänyt maksaa lopputili.

Odotusajan palkka ei loppujen lopuksi ole työntekijän ehdoton oikeus. Työntekijän onkin syytä olla tarkkana, jos irtisanomistilanteeseen liittyy epäselvyyksiä tai riitaa ja lopputili näistä syistä viivästyy. Oikeus odotusajan palkkaan menetetään, jos huomautusta viivästymisestä ei tehdä määräajassa. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]