» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »
Kun työsuhde päätetään irtisanomalla, alkaa kulua työsopimuksen irtisanomisaika. Irtisanomisajan pituus määräytyy työsopimuksen tai työehtosopimuksen perusteella. Työsuhteen kesto vaikuttaa myös irtisanomisajan pituuteen. Irtisanomisajan kestäessä työnantajalla säilyy normaali palkanmaksuvelvollisuus. Työntekijä on oikeutettu täyteen palkkaansa koko irtisanomisajalta, eikä tätä oikeutta voida sopimuksin rajata pois.
Vaikka palkanmaksuvelvollisuus säilyykin koko irtisanomisajan, työnantajan on mahdollista vapauttaa työntekijä työntekovelvoitteesta koko irtisanomisajaksi tai osaksi siitä. Tällöin työntekijä ei ole velvollinen tekemään työtä työnantajan lukuun eikä tekemään hänelle kuuluvia työtehtäviä. Työvelvoitteesta vapautuminen edellyttää aina työnantajan nimenomaista määräystä, sillä irtisanomisaikana muuten työstä kieltäytyminen voi olla työsuhteen välitön purkuperuste. Eri asia on, onko työntekijän oltava ”tarvittaessa” työnantajan käytettävissä myös irtisanomisaikana, vaikka työntekijä olisikin vapautettu jatkuvasta työntekovelvoitteesta. Tällaiset tilanteet ja määräykset saattavat usein olla myös tulkinnanvaraisia ja epäselviä, minkä vuoksi niistä kannattaa sopia tarkasti etukäteen.
Käytännössä ongelmallisiksi ovat nousseet tilanteet, joissa työntekijä on vapautettu työntekovelvollisuudesta ja on tämän jälkeen ottanut vastaan uuden työpaikan toisaalta. Lain mukaan palkanmaksuvelvollisuus jatkuisi koko irtisanomisajan työntekovelvoitteesta vapauttamisesta huolimatta. Toiselta kannalta arvioituna työntekijä saisi tilanteesta kuitenkin perusteetonta etua, kun hän saisi nostettua irtisanomisajalta kaksinkertaista palkkaa.
Mikäli palkanmaksukysymykset herättävät kysymyksiä, kannattaa ne varmistaa lakipuhelimestamme.
- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -
Pyydä tarjous lakipalvelusta
Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.
Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi
Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.
Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:
- maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
- maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
- halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.
Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.
Aiheeseen liittyvät artikkelit
Selaa lakitietoa