Minilex - Lakipuhelin

Osituksen merkitys perintöverotuksessa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Perintöverotuksessa verotetaan vainajan kuolinhetkellä omistama omaisuus sen kuolinhetken arvon mukaan. Jos vainajalta on jäänyt lapsia tai näiden jälkeläisiä, voivat leski tai perilliset vaatia toimitettavaksi omaisuuden jakoa eli ositusta. Ositustoimituksessa selvitetään kummankin puolison netto-omaisuuden (varat-velat) arvo ja lasketaan ne yhteen. Osituksessa puolisoiden varat ja velat jaetaan pääsääntöisesti puolisoiden kesken tasan.

Verotuksen toimittamista varten laaditaan laskennallinen ositus vainajan ja hänen puolisonsa varoista. Laskennallinen ositus tehdään lähtökohtaisesti perukirjan osoittamien oikeuksien mukaisesti.

Verotuksessa tehtävä laskennallinen ositus perustuu aina puolittamisperiaatteeseen, ellei avioehtoa ole tehty puolisoiden kesken tai leski ilmoittaa, ettei hän luovuta tasinkoa vainajan perillisille. Tasinko on avio-oikeuden toteuttamiseksi toiselle puolisolle suoritettava tasauserä. Jos esim. eloonjääneelle puolisolle kuuluu enemmän omaisuutta kuin kuolleelle puolisolle, on eloonjääneellä puolisolla aina oikeus pitää kaikki oma omaisuutensa itsellään. Tällöin laskennallinen ositus tulee verotuksessa toimitettavaksi siten, että vainajan ja lesken avio-oikeuden ulkopuolella oleva omaisuus pidetään erikseen toisistaan ja verotetaan vain vainajan kuolinpesään kuuluvaa omaisuutta.

Perintöverotuksessa toimitetaan aina laskennallinen ositus, vaikka todellinen (reaalinen) ositus on jo toimitettu ennen perintöverotusta. Vaikka jakokirjassa poiketaan laskennallisista jako-osista oleellisesti, perintöverotus toimitetaan normaalisti verotuksen toimittamista varten tehdyn laskennallisen osituksen mukaisesti. Sen sijaan määrättäväksi voi tulla lahjavero esimerkiksi oikeudesta luopumisen määrän osalta.

Mikäli haluat tietää lisää osituksen merkityksestä perintöverotuksessa, voit soittaa alla olevaan lakipuhelimen numeroon.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa