Minilex - Lakipuhelin

Osakeyhtiön lopettamiseen liittyvä lopputilitys

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Osakeyhtiön toiminnasta säädetään osakeyhtiölaissa ja erityisesti selvitysmenettelystä kyseisen lain 20 luvussa. Yrityksen lopettaminen voi tapahtua vapaaehtoisesti tai pakon edessä (esim. konkurssi). Kun osakeyhtiö on päättänyt lopettaa toimintansa, se asetetaan yleensä selvitystilaan. Toiminnan lopettanut yhtiö ei varsinaisesti lakkaa olemasta, ellei sitä pureta selvitysmenettelyn kautta. Tällaisen selvitysmenettelyn tarkoituksena on realisoida yhtiön omaisuus ja selvittää yhtiön velat. Tämän jälkeen kaikki osakkaat saavat osakkailleen tulevan osuuden yhtiölle jäävästä nettovarallisuudesta. Jos taas yhtiön varat eivät riitä velkojen maksamiseen, on selvitysmiehen luovutettava yhtiö konkurssiin. Purkamismenettely toteutetaan yleensä noin 6 kuukaudessa, jos velkojat eivät vastusta ja osakkeenomistajat ovat päätöksistä yksimielisiä.

Yhtiö asetetaan purkamista varten selvitystilaan. Selvitystila voi olla vapaaehtoinen tai pakkoselvitys. Päätöksen osakeyhtiön vapaaehtoisesta purkamisesta tekee yhtiökokous vähintään kahden kolmasosan enemmistöllä kokouksessa annetuista äänistä ja edustetuista osakkeista. Samalla valitaan yksi tai useampi selvitysmies huolehtimaan purkamismenettelystä. Selvitysmiehellä on erinäisiä tehtäviä yrityksen lopettamiseksi. Se laatii ja antaa tehtävän suoritettuaan lopputilityksen yhtiökokoukselle. Lopputilityksellä tarkoitetaan kertomusta selvitysmiehen hallinnosta ja selostusta yhtiön omaisuuden jaosta sekä se sisältää myös tilintarkastajan lausunnon lopputilityksestä ja tilinpäätöksestä. Näiden toimien jälkeen selvitysmiehen velvollisuus on kutsua osakkeenomistajat yhtiökokoukseen tarkastamaan ja hyväksymään kyseinen lopputilitys. Selvitysmenettely päättyy tähän ja lopputilitys ilmoitetaan rekisteröitäväksi kahden kuukauden kuluessa kokouksesta. Purkamisilmoitus tulee myös selvitysmiehen toimesta tehdä kaupparekisteriin. Yhtiö katsotaan kuitenkin puretuksi jo silloin, kun selvitysmies on esittänyt lopputilityksen yhtiökokouksessa. Jos asiaan liittyen heräsi kysymyksiä, kannattaa ottaa yhteyttä osaaviin lakimiehiimme!

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]