Minilex - Lakipuhelin

Onko säätiön perustaminen luvanvaraista?

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Säätiö perustetaan perustamiskirjalla tai testamentilla, ja se syntyy rekisteröinnillä Patentti- ja rekisterihallituksen ylläpitämään säätiörekisteriin. Säätiön perustamiseen ei siis enää tarvita erillistä perustamislupaa.

Säätiön perustamiskirjan tulee olla päivätty ja siinä on mainittava säätiön kaikki perustajat sekä heidän pääomasitoumuksensa eli se varallisuusmäärä, jonka kukin perustaja sitoutuu luovuttamaan säätiölle. Perustettavan säätiön peruspääoman on oltava vähintään 50 000 euroa. Lisäksi perustamiskirjassa on nimettävä säätiön hallituksen jäsenet ja tilintarkastajat tai määrättävä siitä, miten hallituksen jäsenet ja tilintarkastajat valitaan. Jos säätiöllä on hallintoneuvosto, perustamiskirjassa nimetään myös hallintoneuvoston jäsenet tai määrätään siitä, miten heidät valitaan. Perustamiskirja on tehtävä kirjallisesti ja kaikkien säätiön perustajien tulee allekirjoittaa se. 

Säätiö on ilmoitettava rekisteröitäväksi kolmen kuukauden kuluessa siitä, kun säätiön perustamiskirja on allekirjoitettu. Jos säätiö perustuu testamentin määräykseen ja testamentin tekijä on allekirjoittanut säätiön perustamiskirjan, rekisteröitymistä koskeva ilmoitus on tehtävä kolmen kuukauden kuluessa siitä, kun kyseinen testamentti on saanut lainvoiman. Jos säätiötä ei ole ilmoitettu rekisteröitäväksi edellä mainitussa määräajassa, sen perustaminen raukeaa.

Säätiöllä on oltava säännöt

Laki antaa säätiön perustajalle valtuuden päättää säätiön toiminnasta ja hallinnosta varsin laajasti. On kuitenkin tärkeää huomioida, että säätiöllä on aina oltava hyödyllinen tarkoitus, joka määritellään säätiön säännöissä. Säännöt liitetään perustamiskirjaan säätiötä perustettaessa ja niiden laatiminen on yksi säätiön rekisteröimisen edellytyksistä. Säätiön tarkoituksen lisäksi säännöissä on määrättävä ainakin säätiön nimestä ja kotipaikasta sekä säätiön toimintamuodoista ja siitä, miten säätiön varat on käytettävä, jos se purkautuu tai lakkautetaan. Jos säätiöllä on hallintoneuvosto, säännöissä myös määriteltävä hallintoneuvoston jäsenten lukumäärä, asettamistapa ja heidän toimikautensa.

Ennen kuin perustettavan säätiön säännöt ilmoitetaan rekisteröitäväksi, säätiö tai sen perustaja voi halutessaan hakea Patentti- ja rekisterihallitukselta sääntöjen ennakkotarkastusta. Patentti- ja rekisterihallituksen ennakkotarkastuksesta antama päätös on sitova ja se on voimassa kaksi vuotta. Ennakkotarkastuksen hyötynä onkin se, että säätiö voi näin varmistua sääntöjen lainmukaisuudesta ja välttyä aikaa vievältä sääntöjen korjaukselta myöhemmin rekisteröitymisprosessin aikana. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]