Minilex - Lakipuhelin

Omistajan nauttima suoja

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Omistajalla on sekä vapaus käyttää esinettään haluamallaan tavalla että oikeus vaatia, etteivät sivulliset häiritse tätä käyttöä. Tämä on omistajan normaalia hallintaoikeutta eli suojattua käyttövapautta esineeseen.

Omistajalla on myös lukuisia kompetensseja koskien hallintaoikeudesta määräämistä. Hän voi halutessaan luovuttaa omistusoikeutensa muulle henkilölle. Omistaja voi myös perustaa luottoon perustuvia panttioikeuksia tai antaa kolmannelle henkilölle rajoitetun esineoikeuden omistuksen kohteeseensa. Periytymiskompetenssi puolestaan toteuttaa esineoikeuden jatkuvuutta niin, että perittävän kuoltua hänen omaisuutensa kohteet siirtyvät lähtökohtaisesti perimysjärjestystä noudattaen perillisille.

Saannon tapahduttua omistaja saa tietyt oikeudet ja suojan eri aikoihin. Esimerkiksi kohteen hallintaoikeus voidaan saada ennemmin kuin vaihdantasuoja luovuttajan velkojia kohtaan. Omistajan hallinnassa olevan esineen käyttövapauskin voi olla aluksi rajoitettu, mikäli luovutus on tehty purkavin tai lykkäävin ehdoin. Tällöin esimerkiksi uusi omistaja ei saa perustaa entistä sitovia oikeuksia ilman lupaa ennen kuin kauppahinta on kokonaan maksettu tai muu ehto täytetty. Omistajanvaihdos voidaan siis nähdä vaiheittaisena tapahtumasarjana.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa