Minilex - Lakipuhelin

Mitä ovat terroristisessa tarkoituksessa tehdyt rikokset?

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Terroristisessa tarkoituksessa tehdyt rikokset ovat niin sanotusti normaaleja rikoksia eli tekoja, jotka on jo muualla laissa kriminalisoitu, mutta niiden motiivina on nimenomaan terrorismi. Nämä rikokset on siis kerätty yhteen rikossäännökseen koskien nimenomaan terroristisessa tarkoituksessa tehtyjä rikoksia, koska terroristinen tarkoitusperä nostaa rangaistusasteikkoa. Lisäedellytyksenä terroristisia rikoksia koskevan säännöksen soveltamiselle on, että niillä voidaan aiheuttaa vakavaa vahinkoa valtiolle tai yksittäiselle kansainväliselle järjestölle. Alla olevat rikokset on ryhmitelty sen mukaan, mikä rangaistus niistä voidaan antaa. Kaikista teoista voidaan tuomita pelkästään vankeutta, mutta sen pituus vaihtelee ryhmittäin. Myös terrorististen tekojen yritys on rangaistava.

Ensimmäisen ryhmän muodostavat laiton uhkaus ja perätön vaarailmoitus yhdessä törkeän julkisrauhan rikkomisen ja ydinenergian käyttörikoksen kanssa. Vankeuden pituus on neljästä kuukaudesta kolmeen vuoteen. Toiseksi tahallisena vaaran aiheuttaminen ja räjähderikos ovat kovennetun rangaistusasteikon piirissä. Näiden kanssa samaan joukkoon kuuluvat vaarallisia esineitä koskevien säännösten rikkominen ja julkinen kehottaminen rikokseen. Näistä rangaistus tuomitaan väliltä 4 kuukautta - 4 vuotta. Seuraavan ryhmän maksimirangaistus kovenee jo kahdella vuodella, eli asteikko on 4 kuukautta - 6 vuotta.

Jos törkeä moottorikulkuneuvon käyttövarkaus kohdistuu joukkoliikenteen tai tavarankuljetuksen moottoriajoneuvoon, silloin tämä kuuluu kolmanteen ryhmään. Siinä ovat myös esimerkiksi törkeä varkaus, (liikenne)tuhotyö, terveyden vaarantaminen sekä törkeänä muotona vahingonteko ja ampuma-aserikos. Kemiallisen tai biologisen aseen kiellon rikkomisesta ja törkeästä ympäristön turmelemisesta (jos tekijä päästää ympäristöön sinne kuulumattoman esineen tai aineen) saa vankeutta neljästä kuukaudesta kahdeksaan vuoteen. 2 - 12 vuotta on törkeiden ihmiskaupan, pahoinpitelyn, tuhotyön, terveyden vaarantamisen rangaistus. Sama asteikko on myös panttivangin ottamisella, ydinräjähderikoksella sekä kaappauksella.

Elinkautinen vankeusrangaistus on varattu murhalle ja tapolle. Tosin taposta voidaan tuomita myös määräaikainen vankeusrangaistus, joka on vähintään kahdeksan vuotta. Surmasta tuomitaan vankeutta neljästä kahteentoista vuoteen.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


 

Selaa lakitietoa