Minilex - Lakipuhelin

Mitä ovat erityistuomioistuimet?

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Yleisten hallintotuomioistuinten lisäksi hallintolainkäytön alalla on myös erityistuomioistuimia. Erityistuomioistuimia ovat markkinaoikeus, työtuomioistuin sekä vakuutusoikeus. 

Markkinaoikeus käsittelee muun muassa kilpailunrajoitusasioita, julkisia hankintoja koskevia asioita sekä esimerkiksi kuluttaja-asiamiehen ja elinkeinonharjoittajan välisiä kiistoja siitä, onko tuotetta tai palvelua markkinoitu sopimattomalla tavalla.

Vakuutusoikeus on toinen hallintolainkäytön alan erityistuomioistuin. Se on toimeentuloturva-asioiden erityistuomioistuin, joka käsittelee eräitä sosiaalivakuutusasioita, kuten tapaturmavakuutus- sekä työ-, virka- ja kansaneläkeasioita.Samoin henkilön oikeus työttömyysetuuteen, palkkaturvaan, asumistukeen sekä opintotukeen kuuluu vakuutusoikeuden toimivaltaan.

Työtuomioistuin toimii puolestaan erityistuomioistuimena työ- ja virkaehtosopimuksia koskevissa riita-asioissa sekä käsittelee myös sille lain nojalla kuuluvat valitusasiat. Sekä markkinaoikeudesta, työtuomioistuimesta että vakuutusoikeudesta on säädetty oma lakinsa.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


 

Selaa lakitietoa