Minilex - Lakipuhelin

Laatiiko pesänhoitaja konkurssipesän selvityksestä ohjelman?

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Tuomioistuin määrää konkurssipesälle pesänhoitajan konkurssin alkaessa. 

Konkurssissa ei laadita yrityksen saneerauksessa käytettävän saneerausohjelman kaltaista, konkurssin etenemistä koskevaa ohjelmaa. Ohjelmaa lähinnä olevat selvitystoimet ovat pesäluettelon ja velallisselvityksen laatiminen. Nämä laadintatyöt kuuluvat pesänhoitajan tehtäviin. 

Pesänhoitajan on laadittava velallisselvitys ja pesäluettelo lähtökohtaisesti kahden kuukauden kuluessa konkurssin alkamisesta. Tarvittaessa tätä aikaa voidaan pidentää. Pesänhoitajan on toimitettava velallisselvitys sekä pesäluettelo tai tiivistelmä siitä velalliselle, suurimmille velkojille ja pyynnöstä muillekin velkojille.

Pesäluettelosta tulee käydä ilmi ainakin velallisen omaisuus konkurssin alkaessa ja arvio sen rahaksimuuton tuloksesta. Luettelosta ilmenevät myös velallisen velat ja muut sitoumukset. Näiden tietojen tulee olla riittävästi eritellyt. 

Lisäksi pesänhoitajan on mahdollisesti laadittava pesäluettelon liitteeksi myös tiivistelmä velallisen taloudellisesta tilanteesta. Näin käy, jos pesäluettelo on laaja tai tiivistelmän laatiminen on muuten tarkoituksenmukaista.

Velallisselvityksestä käy ilmi muun muassa konkurssiin johtaneet pääasialliset syyt sekä velallisen omistus- ja konsernisuhteet. 

Varsinainen pesänselvityksen onnistuminen ja eteneminen sitä vastoin on velkojien vastuulla. Konkurssipesän selvitys ja varojen jakaminen kuuluvat velkojatahon tehtäviin. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa