Minilex - Lakipuhelin

Koulutuksen antaminen terrorismirikoksen tekemistä varten

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Koulutuksen antamisesta terroristiryhmälle rikollisessa mielessä on kyseessä, mikäli tekijän tarkoituksena on edistää terroristisessa tarkoituksessa tehtyä rikosta tai sen valmistelua. Tekijä voi myös muuten olla tietoinen toimintansa rikosta edistävästä vaikutuksesta, vaikkei hänellä olisi varsinaista tarkoitusta edistämiseen. Koulutusta ei saa antaa tai toimeenpanna räjähteiden, aseiden, ja myrkyllisten tai haitallisten aineiden valmistuksessa. Myös muunlainen koulutuksen antaminen, toimeenpano tai sen yritys on kiellettyä.

Terrorismista on kysymys silloin, kun teko aiheuttaa vakavaa pelkoa väestön keskuudessa, tai on omiaan aiheuttamaan vakavaa vahinkoa valtiolle tai jollekin kansainväliselle järjestölle. Tällainen teko voi olla esimerkiksi tappo, vaaran aiheuttaminen tai uhkailu. Myös tällaiseen tekoon tähtäävä toiminta, kuten valmistamalla välineitä terrorismista tekoa varten on terrorismia.

Koulutuksen antamista on taasen toiminta, joka edesauttaa terrorismista tekoa, tai sen valmistelua. Tällaista koulutusta voisi olla edellä mainittujen välineiden valmistamisen lisäksi kansallista turvallisuutta vaarantavan tiedon antaminen siinä mielessä, että sitä käytetään valtiota vastaan. Koulutusta koskeva määritelmä on tarkoituksella jätetty avaraksi, että sen käyttöä ei rajoitettaisi tiettyihin suppeasti määriteltyihin tekoihin. Rikokseen voi syyllistyä siten vain tahallisesti. Tahallisuutta arvioidaan tavallisen ihmisen mukaan, eli mikäli neuvoo myrkyllisten aineiden valmistusta henkilölle, jolla voisi olettaa olevan motiivi ja taipumusta rikollisuuteen, voitaisiin henkilön olettaa tienneen hänen koulutuksensa mahdollisuudesta edesauttaa terrorismirikosta.

Koulutuksen antamisesta terrorismirikoksen tekemistä varten tuomitaan vankeuteen. Asteikko on neljästä kuukaudesta kahdeksaan vuoteen.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


 

Selaa lakitietoa