Minilex - Lakipuhelin

Kommandiittiyhtiön konkurssi ja vastuunalaisen yhtiömiehen konkurssi

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kommandiittiyhtiö on yhteisö ja sellaisena myös oikeushenkilö, minkä vuoksi se on myös konkurssikelpoinen. Kommandiittiyhtiön konkurssikelpoisuus merkitsee, että se voidaan asettaa konkurssiin. Kommandiittiyhtiön konkurssi on kuitenkin eri asia kuin sen yhtiömiesten konkurssi. Lisäksi on tärkeää huomata, että kommandiittiyhtiön konkurssikelpoisuus alkaa vasta yhtiön syntyhetkestä.

Nykyisin kommandiittiyhtiö ei synny enää pelkällä yhtiösopimuksella, vaan vasta rekisteröinnillä. Rekisteröintiä edeltää yhtiösopimus, mutta yhtiösopimuksen allekirjoittamisen ja rekisteröimisen välisenä aikana yhtiö ei ole konkurssikelpoinen, eli sitä ei voida asettaa konkurssiin. Ennen rekisteröintiä yhtiöllä ei voi olla myöskään velkaa.

Ennen rekisteröimistä yhtiön puolesta voidaan tehdä oikeustoimia, mutta näistä toimista vastaavat yhteisvastuullisesti rekisteröimiseen saakka ne, jotka ovat osallistuneet toimeen tai ovat päättäneet siitä. Tällaisen toimen kautta syntyneen saatavan johdosta voidaan hakea konkurssiin sitä/niitä, jotka vastaavat velasta. Eri asia on, että osa toimista saattaa siirtyä rekisteröimisen myötä yhtiön vastattaviksi, jolloin yhtiötä voidaan hakea konkurssiin asetettavaksi esimerkiksi sellaisen saatavan perusteella, josta ennen rekisteröintiä vastasi joku muu kuin yhtiö.

Pelkkä konkurssikelpoisuus ei kuitenkaan itsessään riitä kommandiittiyhtiön asettamiseksi konkurssiin, sillä myös konkurssiin asettamisen taloudellisten edellytysten on täytyttävä. Kommandiittiyhtiö voidaan asettaa konkurssiin maksukyvyttömyyden takia, mutta kommandiittiyhtiön vastuunalaiset yhtiömiehet vastaavat yhtiön velvoitteista niiden täyteen määrään kuten omista velvoitteistaan. Tämä tarkoittaa muun muassa, että vastuunalaisten yhtiömiesten henkilökohtainen maksukyky vaikuttaa arvioitaessa yhtiön maksukykyä. Toisaalta myös yhtiömies voidaan asettaa konkurssiin, mutta yhtiömiehen konkurssi on erillinen yhtiön konkurssiin nähden. On tärkeää huomata, että rajoittamaton vastuu yhtiön veloista ei koske kommandiittiyhtiön äänettömiä yhtiömiehiä.

Jos kommandiittiyhtiön omaisuus luovutetaan konkurssiin, vastuunalaiselta yhtiömieheltä voidaan vaatia heti myös yhtiön erääntymättömän velan maksamista. Jos kommandiittiyhtiön omaisuutta on jäljellä konkurssin päättyessä, yhtiössä on käynnistettävä selvitysmenettely. Jos omaisuutta ei konkurssin päättyessä ole jäljellä, yhtiö on purkautunut, kun konkurssissa on hyväksytty lopputilitys.

Yhtiömiehen konkurssissa puolestaan yhtiön velkoja saa valvomalleen yhtiön velkaan perustuvalle saatavalle jako-osuuden vain siitä osasta saatavaa, jota ei saada perityksi yhtiöltä. Jos yhtiömies on asetettu konkurssiin mutta yhtiö ei ole selvitystilassa, velallinen saa yhtiömiehenä hoitaa yhtiön asioita ja edustaa sitä vain toisten yhtiömiesten ja yhtiömiehen ollessa konkurssissa lisäksi konkurssipesän suostumuksin.

Kun yhtiömies on asetettu konkurssiin, voi konkurssipesä vaatia yhtiön purkamista. Myös yhtiömies voi vaatia kommandiittiyhtiön asettamista konkurssiin, kun joku yhtiömiehistä joutuu konkurssiin.

Jos harjoittaa elinkeinotoimintaa kommandiittiyhtiön tai avoimen yhtiön yhtiömiehenä muttei ole varma oman velkavastuunsa laajuudesta yhtiön konkurssissa tai toisen yhtiömiehen konkurssin vaikutuksesta yritykseen, on kannattavaa pyytää neuvoja tilanteeseen Minilexin lakipuhelimen avulla.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]