Minilex - Lakipuhelin

Julkinen palvelu on kunnan ja valtion vastuulla

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Hyvinvointiyhteiskunta tarjoaa kansalaisilleen erilaisia palveluita. Suuri osa julkisista palveluista rahoitetaan verovaroilla. Julkisen hallinnon tehtävänä on tuottaa näitä palveluita ja huolehtia palveluiden saatavuudesta. Suurimman osan julkisista palveluista tarjoavat valtio sekä kunnat. Kunnat voivat myös ostaa palvelunsa joltain ulkopuoliselta taholta. Tällöin puhutaan ostopalveluista. Julkisia palveluita ovat esimerkiksi sosiaalipalvelut, terveydenhoito, kuluttajaneuvonta, kulttuuripalvelut sekä koulutus. Valtiolla on velvollisuus tarjota tiettyjä vähimmäispalveluita kansalaisilleen. Julkisen vallan on esimerkiksi tarjottava jokaiselle riittävät sosiaali- ja terveyspalvelut. Osa julkisista palveluista on ilmaisia, toisten ollessa puolestaan osittain tai kokonaan maksullisia.

Julkisesta palvelusta käytetään myös nimeä peruspalvelu. Julkiset palvelut voivat olla yksilöllisiä palveluita tai infrastruktuuripalveluita, joita ovat esimerkiksi jätehuolto ja liikenteen palvelut.

Osa julkisista palveluista on sellaisia, että ihmisellä voi olla niihin niin sanottu subjektiivinen oikeus. Tällöin ihmisellä on oikeus palveluun, kun hän täyttää tietyt edellytykset. Subjektiiviset oikeudet perustuvat suoraan lakiin eli ne ovat lakisääteisiä. Eräs esimerkki subjektiivisesta oikeudesta on oikeus päivähoitoon. Kunnalla on velvollisuus järjestää lapselle päivähoitopaikka. Oikeus päivähoitopaikkaan on jokaisella alle kouluikäisellä lapsella. Jos kunta ei kykenisi tarjoamaan päivähoitopaikkaa, voisi kunta joutua maksamaan lapsen vanhemmille vahingonkorvausta.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]