Minilex - Lakipuhelin

Irtainten esineiden hallinnan siirto

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Hallinnan siirto eli traditio on tapahtuma, jossa esineen hallinta luovutetaan sopimuksen perusteella luovuttajalta saajalle. Tällöin luovutuksensaaja saa esineen hallinnan. Mahdollisia luovutustapoja on useita. Yleisintä on, että esine siirretään luovutuksen yhteydessä luovuttajalta saajalle. On myös mahdollista, että traditio tapahtuu ilman, että esine vaihtaa paikkaa. Tällainen on esimerkiksi lyhyen käden hallinnan luovutus (traditio brevi manu), jolloin esine on jo ennestään saajan hallussa. Ilmoituksenvaraisessa hallinnan siirrossa (traditio longa manu) esine on ollut kolmannen hallussa. Tässä tapauksessa traditio tapahtuu niin, että luovutuksesta annetaan tieto kolmannelle.

Irtaimia esineitä koskevia yleisiä oikeustoimia ovat lahjoitus, panttaus ja kauppa. Näissä toimissa traditiolla on erilaisia merkityksiä luovutuksensaajan oikeusasemaan. Tavanomaisten irtainten esineiden kaupassa noudatetaan sopimusteoriaa eli itse kauppasopimus antaa ostajalle ostajan oikeudet eikä traditiolla ole niinkään merkitystä. Toisin on arvopapereiden kaupassa, jossa ostaja on suojattu myyjän velkojia vastaan vasta hallinnan siirron tapahduttua. Tässä sovelletaan siis traditioteoriaa. Näiden välimuotona ovat lajiesineet, jotka tulee ennen luovutusta erottaa vaadittavin tavoin ostajan lukuun, jotta ostaja saa suojaa velkojia vastaan.

Irtaimen panttauksessa ja lahjoituksessa on pääpiirteittäin samat säännöt kuin edellä mainitussa arvopapereiden kaupassa. Niissä traditiolla on merkitystä ostajan suojan kannalta. Irtaimen panttaus on kaksivaiheinen tapahtuma, jossa edellytetään ensin panttaussopimusta ja tradition tapahtumista, jotta panttivelkoja saa panttiesineeseen realisointivallan. Traditio voi tapahtua myös aiemmin mainitun ilmoituksenvaraisen hallinnan luovutuksen kautta eli kolmannelle osapuolelle annetaan tieto panttauksesta tai näytetään siitä kirjallista todistusta.

Irtaimen lahjoituksessa pelkkä lahjanlupaus ei ole velkojia sitova, vaan saajan tulee saada lahja haltuunsa. Rahan ollessa kyseessä lahjoitus on täytetty, kun arvo-osuus on kirjattu saajan tilille.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]